Δυσχρωμίες και πανάδες στο δέρμα μας

Το καλοκαίρι πέρασε και άφησε στους περισσότερους από εμάς τις πιο ωραίες αναμνήσεις από τις διακοπές μας, την απόλαυση της θάλασσας και του ήλιου, την παιδικότητα της ξεγνοιασιάς. Το φθινόπωρο όμως ξεθώριασε τα χρώματα του καλοκαιριού και εμφάνισε στην επιδερμίδα μας τα απομεινάρια της ηλιακής ακτινοβολίας, τις πανάδες και τις καφέ κηλίδες. Ουσιαστικά, τις δυσχρωμίες του δέρματος που δημιουργούνται λόγω διαταραχής της διαδικασίας παραγωγής μελανίνης. Οι πανάδες μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος ή σε ένταση χρώματος, ενώ οι πιο συνήθεις περιοχές εμφάνισής τους είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια και το ντεκολτέ, οι περιοχές του σώματός μας δηλαδή που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Οι πανάδες είναι περισσότερο ορατές στις λευκές επιδερμίδες, γιατί υπάρχει συνολικά λιγότερη σύνθεση μελανίνης στο ανοιχτόχρωμο, ως εκ τούτου, τα χρωστικά κύτταρα παράγουν αντιδραστικά μελανίνη σε αυξημένο ρυθμό. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει την εμφάνιση πανάδων και στα σκουρόχρωμα δέρματα.

Ευτυχώς για την υγεία μας, είναι στην ουσία επιφανειακές χρωματικές βλάβες του δέρματος, αν και τελευταία έχουν συνδεθεί με το μηχανισμό προστασίας της μελανίνης στο βαρύ οξειδωτικό στρες του οργανισμού μας, αλλά αποτελούν ένα σοβαρό αισθητικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απαλύνουμε ή να εξαλείψουμε τις δυσχρωμίες. Πέρα από τα επιθετικά χημικά peeling και τα laser που επιτυγχάνουν τη λεύκανση με «σκληρό» για το δέρμα τρόπο, υπάρχουν στο εμπόριο κρέμες με θαυματουργά συστατικά λάμψης, φωτεινότητας και επανόρθωσης του ομοιόμορφου χρωματικού τόνου. Το μυστικό συστατικό ονομάζεται νιασιναμίδη, η ενεργός μορφή της βιταμίνης Β3, η οποία επιφέρει εντυπωσιακές αλλαγές στην επιδερμίδα. Με αντιφλεγµονώδη και αντιµικροβιακή δράση, το συγκεκριμένο συστατικό ταιριάζει σε όλους τους τύπους του δέρματος, βοηθώντας να επανέλθει η όψη υγείας και να μειωθούν οι σκουρόχρωμες κηλίδες που δημιουργεί η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μάλιστα, η νιασιναμίδη έχει ήπια δράση για την επιδερμίδα, προσφέροντας παράλληλα και ενυδάτωση.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η παραγωγή της βιταμίνης Β3 δεν γίνεται εύκολα απ’ τον οργανισμό μας και η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές δερματικές διαταραχές γι’ αυτό και η χρήση της νιασιναμίδης κρίνεται ιδιαίτερα ευεργετική. Υπόσχεται να καταπραΰνει τους ερεθισμούς και την ερυθρότητα, αλλά και να επαναφέρει τη φωτεινότητα στο δέρμα. Χρησιμοποιώντας την νιασιναμίδη μαζί με καλλυντικές φόρμουλες που περιέχουν βιταμίνη C και ρετινόλη, θα παρατηρήσουμε γρήγορα την επιδερμίδα να αποκτά νεότητα, λάμψη και εντυπωσιακή όψη. Ας μην παραμελούμε την υγεία του δέρματος μας, γιατί αποτελεί καθρέφτη της εικόνας μας. Ένα λαμπερό, φωτεινό δέρμα είναι η επιτομή της #ομορφιάς και συμβάλλει εξαιρετικά στην τόνωση της ψυχολογίας μας!