Αξιοπρέπεια ή περηφάνεια;

Αξιοπρέπεια. Η αίσθηση της αξίας, της σεμνότητας και της σοβαρότητας που επιθυμείς να προξενεί το σεβασμό των άλλων στο πρόσωπό σου. Γνωρίζεις τα όριά σου και αντιλαμβάνεσαι με ενσυναίσθηση το περιβάλλον γύρω σου. Έχεις γενναιοδωρία, ταπεινότητα και ευγνώμοσύνη προς τη ζωή. Διαθέτεις αγωγή, παιδεία, λογική και δύναμη ψυχής που δεν λυγίζει μπροστά σε κανένα πειρασμό ή εμπόδιο. Αρνείσαι να εξευτελιστείς, να παρακαλέσεις, να κάνεις υστερίες. Περπατάς με το κεφάλι ψηλά, με σεμνότητα και γνώση πως ζεις πιστός σε αξίες και ηθικές αρχές, προσφέροντας το καλύτερο στους γύρω σου. 

Περηφάνεια. Αυτοεκτίμηση και αυτογνωσία που καταλήγει σε υπερβολική αυτοπεποίθηση και ικανοποίηση για αυτό που είσαι. Καμιά φορά και σε αλαζονεία. Έχεις αντίληψη της αξίας σου, αγαπάς τον εαυτό σου και απολαμβάνεις το ποιος είσαι. Κλείνεις τα αυτιά στους επικριτές, υπερασπίζεσαι με πάθος τις θέσεις σου, αρνείσαι πεισματικά να υποτάξεις τα θέλω και τα πρέπει σου στις εντολές άλλων. Η ίδια η έννοια της προσωπικής σου ταυτότητας ορίζεται μέσα από το τι κάνεις αντί για το ποιος είσαι. 

Προσθήκη τίτλου

Οι διαφορές τους πολλές μα ακόμη μεγαλύτερη η σύγχυση που προκαλούν όταν θέλουμε να αυτο-χαρακτηριστούμε. Γιατί η περηφάνεια τρέφει την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό και την ανωτερότητα που ενδεχομένως νιώθουμε, κατακρίνοντας τον παχύσαρκο έναντι του λεπτού εαυτού μας, ορίζοντας ως ακατάστατο τον φίλο έναντι του απόλυτα τακτοποιημένου σπιτιού μας, χαρακτηρίζοντας τεμπέλη τον άνεργο της διπλανής πόρτας σε σύγκριση με την επαγγελματική μας επιτυχία. Στον αντίποδα, η αξιοπρέπεια εκφράζεται με ταπεινοφροσύνη και ευγνωμοσύνη για αυτό που είμαστε, σε αποφυγή κάθε σύγκρισης με τους άλλους, σε σεβασμό στον ίδιο μας τον εαυτό πρωτίστως αλλά και παντελή έλλειψη κριτικής για το διπλανό.  Κάθε επιτυχία μας μεταφράζεται σε προσωπική ικανοποίηση και πληρότητα, χωρίς όμως κανενός είδους απαξίωση της αποτυχίας των άλλων, αντιθέτως με έκφραση γενναιοδωρίας προς τον αδύναμο, κάτι που μας καθιστά ελκυστικούς στα μάτια των άλλων. Κάθε αποτυχία μας, επιτρέπει την ευάλωτη πλευρά μας να εκφραστεί χωρίς ίχνος ντροπής, σε αντίθεση με την περηφάνεια που τσαλακώνεται στη πρώτη ευκαιρία και ενεργοποιεί αισθήματα θυμού, μαστιγωτικής αυτολύπησης και τιμωρητικής αυτοκριτικής. Η αξιοπρέπεια μάς αφήνει χώρο για να μάθουμε από τα λάθη και να ωριμάσουμε γι’αυτό και είναι σημαντικό να την διαφοροποιήσουμε από την υπερηφάνεια μας, προκειμένου να καθορίσουμε τι είναι αυτό που πραγματικά μας «τρέφει». Γιατί η μετατόπιση από το υπερήφανο εγώ μας προς την αξιοπρέπεια της οντότητας μας, καταλήγει να μας κάνει περισσότερους προσεκτικούς με τον εαυτό μας και δεκτικούς στην αποδοχή και την αγάπη γι’αυτό που πραγματικά είμαστε, παρά για αυτό που θέλουμε οι άλλοι να πιστεύουν ότι είμαστε…

18 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρέπειας