Γιατί απολαμβάνουμε τα μεγάλης διάρκειας ζεστά ντους τόσο πολύ …

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η ανάγκη για κοινωνική ζεστασιά μπορεί να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με την υψηλή θερμοκρασία του νερού και την μεγάλη διάρκεια ενός μπάνιου! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που καταφεύγουν για ώρα κάτω από το καυτό νερό, στην πραγματικότητα επιδιώκουν να αποδιώξουν το αίσθημα της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης που τους κατακλύζει. Όπως υποστηρίζουν, το καυτό νερό λειτουργεί σαν το υποκατάστατο της συντροφιάς που τους λείπει. Η μελέτη έφερε στο φως και ένα ακόμη συναρπαστικό εύρημα: πως το αίσθημα της κοινωνικής ζεστασιάς ή αντίθετα της απομόνωσης που νιώθουμε, μοιάζει να βρίσκεται σε ευθεία συνάρτηση με τη φυσική θαλπωρή ή την ψύχρα που νιώθουμε τη δεδομένη στιγμή. Για παράδειγμα, ένα ζεστό, χουλουλιάρικο πουλόβερ, σε προδιαθέτει για μία εγκάρδια συντροφιά με τους αγαπημένους σου. Ακόμη και το απλό κράτημα ενός ζεστού ροφήματος ξυπνά την γενναιοδωρία και τη γλυκύτητα των σχέσεων στις συζητήσεις μας. 

Σημαντικό όμως είναι να τονίσουμε πως το καυτό νερό που αφήνουμε για ώρα να τρέχει επάνω μας έχει τη δύναμη να βελτιώνει αλλά και να επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας μας.Τα καυτά ντους ενδέχεται να οδηγήσουν σε έντονη φαγούρα εξαιτίας της αφυδάτωσης του δέρματος, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Μπορεί να νιώθουμε όμορφα όταν το αφήνουμε να τρέχει για ώρα πάνω στο σώμα μας, αλλά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι φυσικές πρωτεϊνες και τα λιπίδια της επιδερμίδας μας που αποτελούν την ασπίδα προστασίας μας. Εξαιτίας δε των μικροσκοπικών «ρωγμών» που δημιουργούνται στην επιφάνεια του δέρματος, αυξάνεται κατά πολύ και ο κίνδυνος μόλυνσης από χημικά και αλλεργιογόνα. Γι’αυτό και οι επιστήμονες επιμένουν την επάλειψη της επιδερμίδας με ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο. Ένα άλλο πρόβλημα που είναι ενδεχόμενο να παρουσιαστεί με το καυτό νερό, είναι η επιδείνωση ορισμένων δερματικών παθήσεων όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ροδόχρους ακμή. Η ερυθρότητα του δέρματος επιτείνεται με το ζεστό νερό εξαιτίας της αγγειοδιαστολής που προκαλείται στα μικρά αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Μια ακόμη «παρενέργεια» του πολύωρου καυτού μπάνιου είναι και η χαμηλή πίεση της ροής του αίματος στα αγγεία που ενδέχεται να οδηγήσει σε ζάλη ή ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα εάν κάποιος πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά του ζεστού νερού, μπαίνει ο καλός νυκτερινός ύπνος. Επειδή η θερμοκρασία του σώματος πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου, ένα καυτό ντους που την ανεβάζει ταχύτατα για να πέσει στη συνέχεια απότομα,  μπορεί να μας οδηγήσει στο κρεβάτι μια ώρα γρηγορότερα και στην έλευση του πιο γλυκού ύπνου. Επιπλέον, το καυτό νερό έχει την ιδιότητα να μειώνει τους μυικούς πόνους και την ένταση του σώματος. Εάν δε, προσθέσει κάποιος και μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας, το αποτέλεσμα θα είναι θεαματικά πιο χαλαρωτικό.Όταν είμαστε άρρωστοι, το ζεστό νερό λειτουργεί ευεργετικά και για τη μπουκωμένη μύτη, ενώ ο ατμός που δημιουργείται βοηθά να αναπνεύσουμε καλύτερα.Ένα ζεστό μπάνιο έχει τη δύναμη να αγκαλιάζει το σώμα μας με θαλπωρή και να προσφέρει ανακούφιση από πόνους του σώματος και της ψυχής μας. Όμως ας έχουμε σύνεση στη διαχείριση του χρόνου και της θερμοκρασίας του νερού για την διαφύλαξη της υγείας της επιδερμίδας μας που τόσο βάλλεται τους χειμωνιάτικους μήνες.