Μύθος Νο 1: Υπάρχει εξέταση για τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάϊμερ.
Δεν υπάρχει εξέταση αιματολογική ή απεικονιστική που να καθορίζει την διάγνωση Αλτσχάϊμερ. Στην πραγματικότητα η διάγνωση γίνεται με την απόρριψη άλλων αιτιών που έχουν τα ίδια συμπτώματα και με την ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού και των κληρονομικών παραγόντων.
Μύθος Νο 2: Τα φάρμακα σταματούν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάϊμερ.
Στην ουσία τα φάρμακα επιβραδύνουν την εξέλιξη και όχι σε όλους τους ασθενείς. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καθόλου στην φαρμακευτική αγωγή.
Μύθος Νο 3: Δεν πεθαίνεις από τη νόσο Αλτσχάϊμερ.
Οι ηλικιωμένοι που νοσούν από Αλτσχάϊμερ συχνά πεθαίνουν πρώτα από καρδιακές παθήσεις,εγκεφαλικά και καρκίνο. Η νόσος Αλτσχάϊμερ αφορά ομως συχνά και νέους ανθρώπους που προοδευτικά χάνουν όλες τις νευρολογικές λειτουργίες τους και καταλήγουν σε θάνατο.
Μύθος Νο 4: Η νόσος Αλτσχάϊμερ αφορά τους ηλικιωμένους.
Το 90% των ασθενών είναι άνω της ηλικίας των 65 ετών. Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούν νεότερους ανθρώπους ακόμα και στη δεκαετία των 30 και 40.
Μύθος Νο 5: Η κατάθλιψη προκαλεί Αλτσχάϊμερ.
Η κατάθλιψη συσχετίζεται με την άνοια και το Αλτσχάϊμερ σαν πρόδρομο σύμπτωμα της νόσου και είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ότι υπάρχει απώλεια της μνήμης.
Μύθος Νο 6: Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάϊμερ είναι αναστρέψιμα.
Αντίληψη που επικρατεί για τη βελτίωση καταστάσεων απώλειας της μνήμης που οφείλονται στο θυρεοειδή, στην κατάθλιψη, την έλλειψη #βιταμινών κσι πιθανώς σε καποια φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάϊμερ δεν αναστρέφονται αλλά συχνά βελτιώνονται κάπως με τα φάρμακα.
Μύθος Νο 7: Οι ασθενείς με Αλτσχάϊμερ δεν προσπαθούν να ξεπεράσουν τα συμπτώματα τους.
Είναι αδύνατον για έναν ασθενή με Αλτσχάϊμερ να συμμετέχει σε ενέργειες που πυροδοτούν την επαναφορά της μνήμης του. Ο εγκέφαλος μαραζώνει κάθε ημέρα και πιο πολύ κάνοντας αδύνατη την ενασχόληση με ενέργειες ενδυνάμωσης της μνήμης.
Μύθος Νο 8: Μπορεί ο/η σύντροφος του ασθενή με Αλτσχάϊμερ να την/τον φροντίζει χωρίς βοήθεια.
Για λόγους περηφάνιας, υποχρέωσης, αγάπης και αξιοπρέπειας οι φροντιστές τείνουν να μην ζητούν βοήθεια. Όμως όσοι το κάνουν προσφέρουν καλύτερο έργο στη στήριξη του ασθενούς.
Μύθος Νο 9: Η άνοια και το Αλτσχάϊμερ ειναι φυσική συνέπεια του γήρατος.
Δεν είναι συνέπεια του γήρατος, είναι ασθένεια με πολύ σοβαρά συμπτώματα και δραματική επιδείνωση στην ποιότητα της ζωής του ατόμου.
Μύθος Νο 10: Τα εμβόλια γρίπης πυροδοτούν τη νόσο Αλτσχάϊμερ.
Δεν υπάρχει καμμία απόδειξη ευθύνης των εμβολίων σε παθήσεις της μνήμης. Στην πραγματικότητα το εμβόλιο γρίπης απομακρύνει την εμφάνιση ιατρικών προβλημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διαταραχή την γνωστικών λειτουργιών.