Μπορεί τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης να μας οδηγούν σε άνοια;

Μπορεί τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης να μας οδηγούν σε άνοια;

Παγκοσμίως, κάποιος συνάνθρωπός μας διαγιγνώσκεται με άνοια κάθε τρία δευτερόλεπτα και μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι 75 εκατομμύρια θα πάσχουν από αυτή.
Στο μεταξύ, η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης που περιέχουν #στατίνες έχει διπλασιαστεί στο διάστημα από το 2000 έως σήμερα και οι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερες από 200 εκατομμύρια συνταγές για αυτά τα #φάρμακα κάθε χρόνο. Μπορεί τελικά να ακολουθούμε μια λανθασμένη στρατηγική στον πυρετό της αναζήτησης τρόπου μείωσης των επιπέδων της χοληστερόλης και της αντιμετώπισης των καρδιακών παθήσεων; Μήπως τελικά ο ιατρικός κόσμος αυξάνει τον κίνδυνο για #άνοια;
Αυτο καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Frontiers in Neurology, η οποία εξέταζε την συσχέτιση μεταξύ της χοληστερόλης και της γνωστικής λειτουργίας. Η έρευνα αποκάλυψε πως τα χαμηλά επίπεδα της #LDL χοληστερόλης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Αντίθετα, τα υψηλά επίπεδα της LDL πιθανώς να αποτελούν προστατευτικό παράγοντα ενάντια στον εκφυλισμό της γνωστικής λειτουργίας.
Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν έκπληξη για όσους πίστευαν μέχρι σήμερα πως η #χοληστερίνη είναι περισσότερο επιβαρυντικός παράγοντας παρά πλεονέκτημα, όμως υπάρχουν και άλλες έρευνες που δείχνουν ότι η χοληστερόλη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο. Οι πολυ χαμηλές τιμές της χοληστερίνης είναι δείκτης κινδύνου για εγκεφαλικές παθήσεις και εμφάνιση της νόσου #Αλτσχάϊμερ.
Οι στατίνες εμποδίζουν επίσης τη σύνθεση της βιταμίνης Κ2, που συμμετέχει στην υγεία της καρδιάς και μειώνουν την παραγωγή κετονών. Οι κετόνες είναι απαραίτητα συστατικά για τα μιτοχόνδρια και σημαντικοί ρυθμιστές της υγείας του μεταβολισμού και την #μακροβιότητας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι το αντιστάθμισμα για αυτές τις σοβαρές παρενέργειες είναι σαφώς μικρότερο, καθώς είναι πολύ πιο σημαντική η υγεία της καρδιάς από τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Αν το δούμε και σε απόλυτους αριθμούς, τα φάρμακα με στατίνες κάνουν καλό σε μόλις 1% του πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι στους 100 ασθενείς που λαμβάνουν αυτή τη φαρμακευτική αγωγή, μόλις ένας θα έχει μία λιγότερη καρδιακή προσβολή.
Μήπως τελικά μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί δυνητικά να υπονομεύσει την υγεία μας;