Χειμώνας προ των πυλών

Με το χειμώνα προ των πυλών, ο Νοέμβριος είναι μια καλή περίοδος για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας και την φυσική μας κατάσταση. Υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούμε να υιοθετήσουμε, ώστε η άνοιξη να μας βρει υγιείς και δυνατούς, χωρίς να χρειαστεί κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια από μέρους μας. Αρκεί να τα ακολουθήσουμε πιστά: 

➡️Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε ενυδατωμένοι. Το γεγονός πως στο κρύο δεν ιδρώνουμε, δεν σημαίνει και ότι ο οργανισμός μας δεν έχει την ανάγκη των 8-10 ποτηριών νερού την ημέρα, που θα κρατήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό, το δέρμα μας λαμπερό και την ενέργειά μας στα ύψη. 

➡️Ταυτόχρονα, η πρόσληψη βιταμίνης D, τώρα που το τζάκι γίνεται πιο ελκυστική λύση από ένα περίπατο έξω στο κρύο, βοηθά στην πρόληψη κατά των ιώσεων. Και όταν μιλούμε για βιταμίνη D δεν εννοούμε μονάχα τα συμπληρώματα, αλλά και τις τροφές, όπως ο σολομός, τα αυγά, το γάλα και το τυρί, καθώς και τα δημητριακά. 

➡️Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μπορεί να επιτευχθεί και με τακτική άσκηση, καλό ύπνο, ισορροπημένο διαιτολόγιο, και διαχείριση του άγχους. Ελαφριά άσκηση, όπως η γιόγκα, λίγη αεροβική ή ένας τακτικός περίπατος, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στη σωστή διαχείριση της υγείας μας. Ορισμένα δε συμπληρώματα, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και η εχινάκεια, βοηθούν επιπλέον στην καλή κατάσταση ενός δυνατού ανοσοποιητικού. 

➡️Αλλά και η σωστή διατροφή, με προϊόντα που παράγονται αυτή την εποχή, μας εξασφαλίζει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια περιβαλλοντική ισορροπία που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης μας. 

➡️ Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε είναι η μείωση της υγρασίας στον αέρα. Ναι, μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως τους χειμωνιάτικους μήνες η ξηρότητα στην ατμόσφαιρα ευδοκιμεί, ιδιαίτερα σε θερμαινόμενους χώρους, και επομένως ένας αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει πολύ ιδιαίτερα όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και γενικότερα στη διατήρηση μιας καθαρής από βακτήρια ατμόσφαιρας στο σπίτι. 

➡️Όσο για το δέρμα, η αλλαγή της ανάλαφρης ενυδατικής κρέμας με μία πιο πλούσιας υφής, καθώς και η αποφυγή του καυτού νερού στο μπάνιο, μπορεί να κάνουν θαύματα, κρατώντας μακριά από την επιδερμίδα μας ξηρότητα και ερεθισμούς που προκαλεί το κρύο. 

➡️Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως μια καλή και τακτική καταγραφή στο τέλος κάθε μέρας, έστω τριών πραγμάτων για τα οποία νιώθουμε ευγνώμονες, έχει τη δύναμη να μας εξασφαλίσει λιγότερο στρες και ένα καλό ύπνο. 

Με τους παραπάνω τρόπους, μπορούμε να πούμε με άνεση ένα «καλωσόρισες» στο χειμώνα  και ένα αδιαφιλονίκητο «αντίο» στις ιώσεις και τους κινδύνους που καιροφυλακτούν για να μας στερήσουν το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας.