Εμβόλιο της γρίπης.

Φθινόπωρο. Η εποχή του εμβολίου της γρίπης. Η προστασία του και η ενδυνάμωση της απάντησης του ανοσοποιητικού μας στις ιώσεις του χειμώνα αδιαμφισβήτητη.

Φθινόπωρο. Η εποχή του εμβολίου της γρίπης.
Η προστασία του και η ενδυνάμωση της απάντησης του ανοσοποιητικού μας στις ιώσεις του χειμώνα αδιαμφισβήτητη.
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού όμως αποφεύγει τον εμβολιασμό ακόμη και αν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. Τα συνήθη επιχειρήματά τους είναι:

  • Δεν κάνω εμβόλιο γρίπης. Δεν αρρωσταίνω ποτέ.
  • Έκανα μία φορά και ήμουν άρρωστος/η όλον το χειμώνα
  • Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι αποτελεσματικό.
  • Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την υγεία
  • Διάβασα στο Ίντερνετ ότι το φετινό εμβόλιο έχει πολλές παρενέργειες.

Σε αυτά τα επιχειρήματα δεν υπάρχουν απαντήσεις. Είναι θέσεις και απόψεις που βασίζονται σε εντυπώσεις χωρίς ισχύ και επιστημονική αιτίαση. Άλλωστε, είναι στη φύση του ανθρώπου να νιώθει αήττητος όταν έχει την υγεία του μην γνωρίζοντας ότι όλα μπορούν να ανατραπούν από μία απλή ίωση που κυκλοφορεί στο οικογενειακό η φιλικό του περιβάλλον.

Αντίθετα υπάρχουν απαντήσεις στα εξής επιχειρήματα:

Έχω ακόμη καιρό – δεν έχει ξεκινήσει η εποχή της γρίπης.

Η ώρα της γρίπης είναι απρόβλεπτη. Ενώ τείνει να έχει έξαρση από τον Δεκέμβρη έως το τέλος του Φλεβάρη, είναι δύσκολο να πούμε πότε ο ιός θα αρχίσει να κάνει τους κύκλους του. Επίσης, το εμβόλιο χρειάζεται 15 ημέρες για να δημιουργήσει αντισώματα. Αν περιμένετε … και περιμένετε … μπορεί να αργήσετε να προσφέρετε στον οργανισμό σας τη βοήθεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον ιό της γρίπης ή μπορεί να έχει εξαντληθεί το εμβόλιο όταν θα το αναζητήσετε.

Είμαι προστατευμένος/η. Έκανα το #εμβόλιο κατά της γρίπης πέρυσι.

Δεν ισχύει για δύο λόγους:
α) Η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας σε όλους μας αλλά πολύ περισσότερο στους ηλικιωμένους ανθρώπους και
β) τα στελέχη του ιού μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο, οπότε ο εμβολιασμός του προηγούμενου χρόνου μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικός ενάντια στα φετινά στελέχη του ιού.

Δεν μπορώ να εμβολιαστώ επειδή έχω κρυολόγημα, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο.
Εφόσον δεν έχετε πυρετό ή κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια, μπορείτε να εμβολιαστείτε.

Τα εμβόλια είναι μόνο για τους ηλικιωμένους.

Δεν ισχύει! Τα κέντρα υγείας ασθενειών και πρόληψης συνιστούν σε όλους – άνω των 6 μηνών – το εμβόλιο της γρίπης.
Το εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει μόνο εμάς. Προστατεύει και τις ευάλωτες ομάδες του περιβάλλοντος μας. Ηλικιωμένοι γονείς, μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι της οικογένειας μας μένουν ασφαλείς με τον δικό μας εμβολιασμό.

Αρρωσταίνω κάθε χειμώνα ακόμη και αν κάνω το εμβόλιο.

Μπορεί να τραυματιστείτε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ακόμη και αν φοράτε ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να φοράτε ζώνη;
Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο γρίπης 50-70% (περιττό να αναφέρουμε ότι ακόμα και αν αρρωστήσετε, μειώνει αισθητά τα συμπτώματα και τη διάρκεια της γρίπης).
Κάθε χρόνο οι επιστήμονες δοκιμάζουν να προβλέψουν ποια στελέχη του ιού θα μας επισκεφτούν. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς ο ιός μπορεί να εναλλάσσεται γρήγορα μέσα στους μήνες, κάποιες φορές ακόμα και μέσα σε μία εποχή. Αλλά αν τελικά κρυολογήσετε, θα είναι σίγουρα πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση.

Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσω από γρίπη αν κάνω το εμβόλιο;

Τα εμβόλια παρασκευάζονται με αδρανοποιημένους ιούς που αδυνατούν να προκαλέσουν #γρίπη. Η πιο συχνή αντίδραση είναι ο πόνος και το κοκκίνισμα στο σημείο του εμβολίου. Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων θα εμφανίσει πυρετό με δέκατα καθώς το σώμα τους χτίζει ανοσοποιητική ανταπόκριση. Η αντίδραση αυτή διαρκεί μία το πολύ δύο ημέρες.

Δεν κάνω εμβόλιο. Θα πάρω αντιβιοτικά αν πάθω γρίπη.

Τα αντιβιοτικά λειτουργούν καλά μόνο εναντίον των μικροβιακών λοιμώξεων. Δεν αναχαιτίζουν ούτε αντιμετωπίζουν τις ιογενείς λοιμώξεις. Απλά συνεισφέρουν βοήθεια στο να μην υπάρχουν επιπλοκές.

Εσείς κάνατε το αντιγριπικό σας εμβόλιο;