Τα πλεονεκτήματα της καλοκαιρινής πλήξης των παιδιών

Πολλοί γονείς νιώθουν τρόμο στην ιδέα των καλοκαιρινών διακοπών του παιδιού τους απλά και μόνο γιατί αυτό σημαίνει ότι θα μείνει στο σπίτι. Τότε έρχονται αντιμέτωποι με τη μουρμούρα του παιδιού που επαναλαμβάνει τη λέξη «βαριέμαι».
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα όμως οι ψυχολόγοι επιμένουν πως είναι υγιές για τα παιδιά να βαριούνται κάπου κάπου.

Η πλήξη είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο και ενστικτώδες συναίσθημα. Ακόμη κι οι πιο πολυάσχολοι από εμάς αισθάνονται βαρεμάρα αραιά και πού. Ο σκοπός όμως της πλήξης αποτελεί ταυτόχρονα και το λάκτισμα για αλλαγή. Η πλήξη μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε περισσότερο γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά ερεθίσματα, που σε άλλη περίπτωση θα αγνοούσαμε. Μας δίνει το λόγο για να αναζητήσουμε νέους στόχους και εμπειρίες.

Όταν αγωνιούμε και φροντίζουμε να γεμίσουμε το καλοκαιρινό πρόγραμμα του παιδιού μας με ατελείωτες δραστηριότητες δεν του δίνουμε ποτέ την δυνατότητα να νιώςει την πλήξη που θα το κινητοποιήσει να αναζητήςει κάποια λύση.
Ένα μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης είναι να μάθουμε πώς να γεμίζουμε τον ελεύθερό μας χρόνο με δραστηριότητες που μας κάνουν ευτυχισμένους. Εάν δεν έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε νέες δυνατότητες από τη νεαρή ακόμη ηλικία, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να εξαρτόμαστε πάντα από τους άλλους για την ψυχαγωγία μας.

Τί μπορούμε να κάνουμε;
➡️ Κάντε μια λίστα δραστηριοτήτων.
Στην αρχή του καλοκαιριού καθίστε με το παιδί και βοηθήστε το να καταστρώσει τη δική του λίστα με δραστηριότητες που θα του άρεσε να κάνει στη διάρκεια των διακοπών του. Έτσι, κάθε φορά που θα αισθάνεται πλήξη θα μπορείτε να ανασύρετε τη λίστα του και να το βάλετε να διαλέξει μια δραστηριότητα.
➡️ Ακούτε και μην μιλάτε
Η πρώτη αντίδραση του γονιού όταν ακούει το παιδί να γκρινιάζει ότι βαριέται είναι να προσφερθεί να του δώσει ιδέες για το τι να κάνει. Αυτό όμως του δίνει την ευκαιρία να τις απορρίπτει επειδή του φαίνονται βαρετές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση μαζί σας. Προτού σπεύσετε να του δώσετε λύσεις, αφήστε το να σας πει πόσο χάλια νιώθει επειδή πλήττει. Ίσως το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι τη προσοχή σας ή κάποιον για να βγάλει το θυμό του. Με το να του δώσετε το χρόνο να παραπονεθεί είναι σίγουρο πως στη συνέχεια θα είναι περισσότερο δεκτικό σε ιδέες που μπορεί να συζητήσετε.
➡️ Είναι φυσιολογικό να πλήττει.
Εάν το παιδί σας έχει εξαντλήσει τη λίστα του, εσείς έχετε στερέψει από ιδέες και εκείνο εξακολουθεί να παραπονιέται ότι πλήττει, μη πανικοβληθείτε και σκεφτείτε ότι είναι κάτι το φυσιολογικό να συμβεί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι το να πλήττουν είναι αυτό ακριβώς που τους δίνει το κίνητρο να βρουν νέες λύσεις πώς να αξιοποιήσουν το χρόνο τους. Αυτό τους μαθαίνει πώς να βασίζονται στις δυνάμεις τους. Γι’αυτό, την επόμενη φορά που θα δείτε το παιδί να πλήττει αφήστε το να το παλέψει μόνο του! Όταν ξοδέψει αρκετό χρόνο πλήττοντας στο τέλος θα καταλήξει να βρει τον τρόπο πώς να περάσει την ώρα του.

Φυσικά και οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και δραστηριότητες ευχαριστούν το παιδί σας. Όμως πάλι οι πιθανότητες να βαρεθεί είναι μεγάλες. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν από μόνα τους την πλήξη με αποτέλεσμα να γίνονται πιο αυτόνομα.Και πριν καν το συνειδητοποιήσετε μπορεί να σταματήσει μια και καλή να ακούτε τη φράση «βαριέμαι»!

Αφήστε μια απάντηση