Oι παππούδες που φροντίζουν συχνά τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι παππούδες που φροντίζουν συχνά τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο. Για την ακρίβεια, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 37% συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν περνούν πολύ χρόνο με τα εγγόνια τους.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι παππούδες που φροντίζουν συχνά τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο. Για την ακρίβεια, το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 37% συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν περνούν πολύ χρόνο με τα εγγόνια τους.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των παππούδων και τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά των παιδιών τους. Ο λόγος δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο μπορεί να έχει τις ρίζες του στο μακρινό παρελθόν. Τότε η φροντίδα των παιδιών ήταν εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
Και τα παιδιά, όμως, επωφελούνται από τον χρόνο που περνούν με τους παππούδες τους αφού αποδεικνύεται πως η σχέση με τον παππού και τη γιαγιά τα βοηθά να έρθουν πιο κοντά στα άτομα τρίτης ηλικίας.

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, και οι δύο πλευρές έχουν κάτι σημαντικό να κερδίσουν και το κυριότερο μαθαίνουν να χτίζουν μαζί πολύτιμες #αναμνήσεις!

Οι καθημερινές απαιτήσεις και υποχρεώσεις των γονιών στις μέρες μας είναι αρκετές: δουλειά, σπίτι, καριέρα, παιδιά και όλα αυτά σε εξοντωτικούς ρυθμούς, με μεγάλες μετακινήσεις και άγχος, ό,τι δηλαδή επιβάλλει η ζωή στις μεγαλουπόλεις. Η ανάγκη βοήθειας ενός ανθρώπου που θα αναλάβει τη φροντίδα των παιδιών είναι επιτακτική αλλά δυστυχώς συχνά κοστίζει αρκετά χρήματα (νταντά) και επιπλέον τίθεται και το θέμα εμπιστοσύνης.

Οι παππούδες είναι μια λύση στην οποία καταφεύγουν αρκετοί: τους έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και – ας μην κρυβόμαστε – αγαπούν τα εγγόνια τους ανιδιοτελώς!
Στην ελληνική κοινωνία, έχουμε καταλήξει δυστυχώς να θεωρούμε τη βοήθειά τους δεδομένη και συχνά η #θυσία που (ξανα)κάνουν περνάει απαρατήρητη. Μήπως όμως θα έπρεπε να σταθούμε και να σκεφτούμε πόσα προσφέρουν σ’εμάς και τα παιδιά μας και πόσα οι ίδιοι στερούνται για ν’απολαμβάνουμε τις “παροχές” τους;

Μετατρέπουν το σπίτι τους σε «παιχνιδούπολη».
Στους καναπέδες, στην μοκέτα, στο τραπεζάκι θα βρεις παιχνίδια. Ωστόσο δεν φωνάζουν, ούτε δείχνουν να ενοχλούνται. Δίνουν απλόχερα στο εγγόνι σας τον παιχνιδότοπο που πάντα ονειρευόταν.

Κοντά τους τα παιδιά τρώνε μόνο σπιτικό φαγητό.
Τα έτοιμα φαγητά και οι γρήγορες λύσεις κερδίζουν συνέχεια έδαφος στο οικογενειακό τραπέζι. Όχι όμως στο σπίτι της γιαγιάς! Εκεί ακόμα επικρατεί η μαγειρική όσον αφορά το φαγητό. Ίσως λίγο πιο παχυντικό από αυτό που συχνά θα θέλαμε, αλλά πάντα νόστιμο και σπιτικό!

Αν όχι όλα, τουλάχιστον τους κάνουν τα περισσότερα χατίρια
Κάθε επιθυμία των παιδιών είναι ευχή τους και πραγματικά κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να την πραγματοποιήσουν. Μπορεί κάποιες φορές αυτά που τους επιτρέπουν να μην συμβαδίζουν με τα δικά μας «πρέπει», θέλουν όμως μόνο να ευχαριστήσουν τα παιδιά μας.

Ξέρουν πώς να κάνουν τα παιδιά μας να περνούν καλά χωρίς ίντερνετ.
Είναι μεγάλη ανακούφιση για έναν γονέα να ξέρει ότι το παιδί του θα παίξει έστω για λίγες ώρες-, αντί να «πυροβολεί» μια οθόνη. Μπορούν και εφευρίσκουν τρόπους όχι μόνο για να τα απασχολήσουν, αλλά και για να τα διασκεδάσουν. Τα καταφέρνουν με τρόπο μαγικό!

Διηγούνται #ιστορίες στα παιδιά μας για όταν ήμασταν εμείς παιδιά.
Μέσα από τα λόγια τους, τα παιδιά μας μάς γνωρίζουν καλύτερα και μαθαίνουν πτυχές του εαυτού μας που όσο περνούν τα χρόνια εμείς ξεχνάμε.

Τα παιδιά μας αποκτούν γνώσεις.
Ιστορίας, κηπουρικής, μαγειρικής, ραπτικής, πλεξίματος, μαστορέματος και μας κάνουν επίδειξη γνώσεων, όταν δεν το περιμένουμε. Δεν πειράζει αν δεν τις χρησιμοποιήσουν ποτέ. Μόνο και μόνο ότι κάποιος κάθισε με μεράκι δίπλα τους για να τους μάθει, είναι υπεραρκετό.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες ξέρουν ιστορίες (αληθινές και παραμύθια)
H φαντασία των παιδιών μας τρέχει ανεμπόδιστη μέσα από τις ιστορίες που τους λένε, όταν τα αφήνουν να ξενυχτούν (λιγάκι) παραπάνω για να τις ακούσουν. Είναι πρωτότυπες και δημιουργούν γλυκές αναμνήσεις.

«Του παιδιού σου το παιδί είναι δύο φορές παιδί σου» περηφανεύονται κάθε λίγο και λιγάκι, όμως, δίνουν πολύ παραπάνω στα παιδιά και σε εμάς απ’ ότι μπορούν να φανταστούν. Μας δείχνουν ένα πρότυπο #αγάπης και #αφοσίωσης, μας παρέχουν ένα ευεργετικό  διάλειμμα από τον απαιτητικό ρόλο μας όταν το έχουμε ανάγκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παππούδες που ξαναγίνονται γονείς για χάρη μας!

#grandparents #livelonger #specialthanks #grandchildren #sacrifice #devotion