Σκύλοι βοηθοί. Αξίζουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας.

Έχετε αναλογιστεί ποτέ, ότι εκεί έξω υπάρχουν πλάσματα που για την δουλειά τους δεν ζητούν κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα; Δουλεύουν χωρίς ωράριο, αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, παρόλα αυτά μια αγκαλιά, ένα χάδι και μια λιχουδιά είναι το μόνο που χρειάζονται; Ο λόγος φυσικά για τα σκυλιά βοηθούς. Για αυτούς τους τετράποδους ήρωες που έχουν εκπαιδευτεί να βοηθούν άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες.

Σύμφωνα με τον Διεθνή οργανισμό σκύλων βοηθών (Assistance Dog International (ADI), τα εκπαιδευμένα σκυλιά διακρίνονται ανάλογα με την υποστήριξη που παρέχουν στις εξής κατηγορίες:

➡️Σκύλοι οδηγοί. Οι σκύλοι οδηγοί είναι εκπαιδευμένοι για να καθοδηγούν άτομα, είτε με προβλήματα όρασης, είτε με τύφλωση. Βοηθούν στην ασφαλή κίνηση στους δρόμους, στη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, στην περιήγηση των εμπορικών κέντρων, στην εύρεση καθισμάτων και κουμπιών διάβασης πεζών. 

➡️Σκύλοι ακοής. Οι σκύλοι ακοής είναι εκπαιδευμένοι να προειδοποιούν τα άτομα που είναι κωφά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Βοηθούν ειδοποιώντας τους για μια ποικιλία οικιακών ήχων, όπως χτύπημα πόρτας ή κουδούνι, ξυπνητήρι, βομβητής φούρνου, τηλέφωνο, κλάμα μωρού, κλήση ονόματος ή συναγερμός καπνού. Εκπαιδεύονται για να κάνουν φυσική επαφή και να οδηγούν τους κωφούς συντρόφους τους στην πηγή του ήχου.

➡️Σκύλοι βοηθοί. Οι σκύλοι βοηθοί εργάζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, εκτός από τύφλωση ή κώφωση. Οι σκύλοι εξυπηρέτησης εκπαιδεύονται για να εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία εργασιών αλλά δεν περιορίζονται σε αυτές. Είναι ικανοί να τραβούν μια αναπηρική καρέκλα, να παρέχουν στήριγμα, ανάκτηση, ειδοποίηση και παροχή βοήθειας σε ιατρική κρίση. Μπορούν να βοηθήσουν με την ανάκτηση αντικειμένων που πέφτουν μακριά από τον πάσχοντα, τραβώντας αναπηρικά αμαξίδια, ανοίγοντας και κλείνοντας πόρτες, ανάβοντας και σβήνοντας το φως, γαβγίζοντας για να δείξουν ότι απαιτείται βοήθεια, βρίσκοντας άλλο άτομο και οδηγώντας το άτομο στον χειριστή , βοηθώντας ένα περιπατητικό άτομο να περπατήσει παρέχοντας ισορροπία και αντιστάθμιση κ.λ.π

Οι Σκύλοι βοηθοί διακρίνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες τους σε:

Σκύλοι υπηρεσίας κινητικότητας.

Σκύλοι εξυπηρέτησης σπασμών.

Σκύλοι υπηρεσίας αυτισμού. 

Σκύλοι υπηρεσίας διαβητικού συναγερμού.

Σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας.

Σκύλοι που σχετίζονται με στρατιωτικούς σκοπούς.

Σκύλοι υπηρεσίας ιατρικής ειδοποίησης. (ADI)

➡️Οι Σκύλοι Ψυχιατρικής ΥπηρεσίαςΟι σκύλοι ψυχιατρικής υπηρεσίας υποστηρίζουν άτομα που έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από ψυχική διαταραχή, όπως το μετατραυματικό στρες, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή, διπολική διαταραχή κλπ. Ανάλογα την κάθε ψυχική νόσο, ο σκύλος είναι ικανός να ξυπνά το άτομο, να θυμίζει στο άτομο να πάρει τη φαρμακευτική αγωγή του και να ανιχνεύει χαμένα αντικείμενα από την μυρωδιά και τέλος βοηθάει στην καθημερινή ρουτίνα και στις δουλειές του σπιτιού.

Ως οδηγοί χρησιμοποιούνται κυρίως σκύλοι ράτσας λαμπραντόρ, γκόλντεν ριτρίβερ, γερμανικοί ποιμενικοί και διασταυρώσεις αυτών. Πραγματοποιούνται λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις πριν και μετά τη σύλληψη και τη γέννησή τους.Ένα κουτάβι που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του από την ηλικία των 10 εβδομάδων έως 12-14 μηνών. Μετά τον πρώτο χρόνο το κουτάβι εκπαιδεύεται σε τεχνικές για 6 μήνες από τον εκπαιδευόμενο εκπαιδευτή σκύλων οδηγών. Μετά το πέρας της εκπαίδευσής του περνά στον χρήστη με πρόβλημα όρασης και εκπαιδεύονται μαζί για περίπου τρεις εβδομάδες, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα επτά-οκτώ χρόνια μέχρι ο σκύλος να «συνταξιοδοτηθεί» ως οδηγός και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη ως κατοικίδιο.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πότε ακριβώς οι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τους σκύλους ως βοηθούς. Σύμφωνα με την InternationalGuideDogFederation, καταγεγραμμένες περιπτώσεις σκύλων οδηγών για τυφλούς υπάρχουν από τον Μεσαίωνα, στην Ευρώπη μέχρι και την Ασία. Η πρώτη όμως συστηματική προσπάθεια εκπαίδευσης σκύλων για την υποβοήθηση τυφλών έγινε το 1780 στο νοσοκομείο «Les Quinze-Vingts» για τυφλούς στο Παρίσι. Αργότερα, η μέθοδος αυτή εξαπλώθηκε στην Αυστρία και την Ελβετία. Η πιο διάσημη χρήση των σκύλων βοηθών είναι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που οι στρατιώτες επέστρεφαν από το μέτωπο τυφλωμένοι από δηλητηριώδη αέρια. Ο Γερμανός γιατρός DrGerhardStalling παρατήρησε πως συμπεριφέρονταν οι σκύλοι στους τυφλούς κι έτσι τον Αύγουστο του 1916 άνοιξε την πρώτη σχολή εκπαίδευσης σκύλων οδηγών για τυφλούς στο Oldenburg. Έπειτα, άνοιξαν και άλλες σχολές σε Βόννη, Δρέσδη και σε άλλες Γερμανικές πόλεις. Τα σκυλιά τα οποία εκπαιδεύονταν στέλνονταν επίσης στην Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Καναδά και στη Σοβιετική Ένωση.Με την πάροδο του χρόνου εκπαιδεύτηκαν σκυλιά για να βοηθούν και άτομα με άλλα είδη αναπηρίας. 

Οι πιστοί μας φίλοι, μας δείχνουν με κάθε τρόπο πόσο πολύτιμοι είναι για τη ζωή μας με κάθε τρόπο. Είναι ικανοί να προσφέρουν τόση βοήθεια και υποστήριξη που ούτε ο ίδιος ο συνάνθρωπος μας δεν είναι διατεθειμένος να δώσει… Σε αυτά τα υπέροχα τετράποδα μόνο το σεβασμό μας μπορούμε να δείχνουμε… και την ευγνωμοσύνη μας…