Πώς να κάνω την ορχιδέα μου να ανθίζει;

Σας την χάρισαν και αμέσως μαγευτήκατε από το όμορφα άνθη της και τον ντελικάτο βλαστό της. Πιστέψατε πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και την αφήσατε στο γλαστράκι να στολίζει με τα χρώματά της το χώρο σας. Την κοιτούσατε κάθε πρωί και καμαρώνατε για την ανθεκτικότητά της στο χρόνο. Μέχρι που άρχισαν τα λουλούδια να πέφτουν και απέμεινε μονάχα ένα κλωνάρι με κάτι ταλαιπωρημένα φύλλα να σας καλημερίζει κάθε πρωί. «Μα τι έπαθε η ορχιδέα μου» αναρωτηθήκατε και αποφασίσατε να ψάξετε το θέμα γιατί αυτή η ορχιδέα έχει την ιδιαίτερη συναισθηματική αξία ενός δώρου που σας προσφέρθηκε με πολλή αγάπη. 

Οι περισσότεροι μόλις δουν τον μαρασμό και τον αποχαιρετισμό των λουλουδιών αντιδρούν σπασμωδικά και απλά την αντικαθιστούν με νέο φυτό. Όμως το φυτό ενδέχεται να παραμένει ζωντανό και με λίγη υπομονή να σας ξαναχαρίσει και πάλι τα πανέμορφα λουλούδια του. Αρκεί να ακολουθήσετε προσεκτικά ορισμένα βήματα. Για αρχή χρειάζεται να κόψετε τα όποια λουλούδια εξακολουθούν να παραμένουν στο βλαστό και είναι πλέον μαραμένα. Στη συνέχεια τοποθετείτε την ορχιδέα σε δωμάτιο με φως και θερμοκρασία που δεν θα αυξομειώνεται δραματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά θα έχει μικρές εναλλαγές μεταξύ μέρας και νύκτας, ιδανικά δε βάλτε την κοντά σε ένα όχι ιδιαίτερα ηλιόλουστο παράθυρο. Όσο για τη μεταφύτευσή της σε άλλη γλάστρα, αποφύγετε το. Οι ορχιδέες των ανθοπωλείων έχουν ελάχιστες ρίζες γιατί στην ουσία το φυτό δεν ευδοκιμεί στο χώμα αλλά «παρασιτεί» πάνω σε κορμούς και ρίζες άλλων φυτών και δέντρων. Η ορχιδέα αγαπάει τους «στριμωγμένους χώρους» για τις ρίζες της. 

Φροντίστε με υπομονή και αγάπη τον μοναχικό βλαστό και δεν θα αργήσει η στιγμή που η ορχιδέα θα σας χαρίσει και πάλι τα γενναιόδωρα σατινέ άνθη της και θα σκορπίσει στην καρδιά σας την ομορφιά της αγάπης του χεριού που σας την πρόσφερε!