Πρωινή ναυτία

Πρωινή ναυτία. Να ανοίγεις τα μάτια σου το πρωί και να κατακλύζεσαι από ξαφνική ζάλη και τάση για εμετό. Η πρωινή ναυτία, συνυφασμένη συνήθως με την εγκυμοσύνη είναι στην πραγματικότητα ένα βασανιστικό αίσθημα που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας. Οι βασικές αιτίες αυτού του φαινομένου οφείλονται κυρίως στην αφυδάτωση και την υπογλυκαιμία. 

⏩Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλο και αίσθημα κόπωσης. Καθώς έχουν μεσολαβήσει αρκετές ώρες χωρίς νερό σε συνδυασμό και με τη νυχτερινή εφίδρωση λόγω ζέστης ή ορμονολογικών διαταραχών, ο οργανισμός εμφανίζει το πρωί συμπτώματα συναγερμού για ενυδάτωση και λήψη ηλεκτρολυτών. 

⏩Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου και το αίσθημα της πείνας ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ζαλάδες, τρέμουλο, σύγχυση ακόμη και λιποθυμίες. Όσοι δε πάσχουν από διαβήτη ενδέχεται να αναπτύξουν υπογλυκαιμία εξαιτίας της αγωγής που ακολουθούν, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι μεσολαβούν αρκετές ώρες χωρίς κάποιο γεύμα. Γι’αυτό βοηθά να παίρνουν το πρωινό τους αμέσως μετά το ξύπνημα και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. προκειμένου να ακολουθούν ένα σωστό διαιτολόγιο και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Ποιοι άλλοι όμως είναι οι λόγοι που μπορεί να προκληθεί ναυτία;
⏩Σίγουρα το άγχος. Το πρωινό ξύπνημα για πολλούς συνανθρώπους μας είναι αρκετά αγχωτικό, ειδικά όταν αναμένουν μια δύσκολη ημέρα. Τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση; Μια καλή συμβουλή είναι να σηκωνόμαστε νωρίς το πρωί για να έχουμε χρόνο να σκεφτούμε με ηρεμία, να διαλογιστούμε, να απολαύσουμε ένα ρόφημα με χαλαρωτικά βότανα, να οργανώσουμε την ημέρα μας με ψυχραιμία και αισιοδοξία. 
⏩Οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι. Η ναυτία είναι συχνό σύμπτωμα για όσους πάσχουν από ημικρανίες και πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται νωρίς το πρωί, εξαιτίας της μυικής νυχτερινής ακαμψίας, του στρες ή της έκθεσης σε δυνατό φως ή ήχους. Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου όπως προαναφέραμε ενδέχεται να προκαλέσουν ημικρανίες. 
⏩Οι μυϊκοί πόνοι.Πόνοι στους μύες του αυχένα και των ώμων ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκεφάλους και κατά συνέπεια ναυτία και αποπροσανατολισμό. Μια ασυνήθιστη στάση ύπνου μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση, ενώ για όσους πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα, ινομυαλγία και δισκοκήλη, το πρωινό ξύπνημα είναι ένα καθημερινό βασανιστήριο. Πολλοί βρίσκουν πως ένα ήπιο stretching το πρωί βοηθά τους μυικούς πόνους και την ναυτία που τους συνοδεύει, όπως και μια θερμοφόρα ή παγοκύστη που θα αποθέσετε στην πάσχουσα περιοχή για 20 λεπτά.
⏩Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες.Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκύπτει όταν τα υγρά του στομάχου αντιστρέφουν την πορεία τους προς τον οισοφάγο. Τα αποτελέσματα αυτής της πεπτικής διαταραχής είναι η ναυτία, η καούρα και ο πόνος που χειροτερεύουν τα πρωινά, καθώς η στάση του σώματος στο κρεβάτι βοηθά το περιεχόμενο του στομάχου να ταξιδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Πολλοί ξυπνούν ακόμη και με βήχα ή βραχνή φωνή εξαιτίας της παλινδρόμησης.  Ορισμένες τροφές, κυρίως οι όξινες, έχουν την τάση να προκαλούν πρωινές ναυτίες λόγω αυτής της πάθησης και γι’αυτό όσοι εντοπίζουν τις τροφές που τους ενοχλούν τις αποφεύγουν, ή λαμβάνουν αγωγή με αντιόξινα σκευάσματα για να απαλλαγούν από τα συμπτώματα.

Η πρωινή ναυτία δεν είναι συνήθως μια επείγουσα κατάσταση, εκτός και αν συνοδεύεται από άλλα σοβαρά συμπτώματα. Πολλοί άνθρωποι τη βιώνουν σαν προσωρινή κατάσταση αλλά ενδέχεται να εξελιχθεί σε χρόνια αν οφείλεται στους λόγους που προαναφέρθηκαν. Εάν παρατηρείτε παρατεταμένη περίοδο ναυτιών, καταγράψτε σε ένα ημερολόγιο τις όποιες αλλαγές συμβαίνουν στο διαιτολόγιο σας, τον τρόπο ζωής σας ή τη φαρμακευτική σας αγωγή, που θα βοηθήσουν το γιατρό να εντοπίσει τα αίτια της ναυτίας. Ο σωστός συνδυασμός μιας φυτικής η φαρμακευτικής αγωγής με την κατάλληλη ηρεμία και την ψυχική χαρούμενη διάθεση μπορούν να σας απαλλάξουν εντελώς από τα συμπτώματα της ναυτίας που σας ταλαιπωρούν.