Παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού ας γνωρίσουμε
τα πλεονεκτήματα του Μητρικού Θηλασμού…για τη μητέρα!
– Ο θηλασμός βοηθάει στην ταχύτερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση.
– Ο καρκίνος του μαστού είναι σπανιότερος στις μητέρες που θηλάζουν και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού.
– Το μητρικό γάλα προσφέρεται ανά πάσα στιγμή έτοιμο, χωρίς δηλαδή τη διαδικασία παρασκευής του αποστειρωμένου φρέσκου, στη σωστή θερμοκρασία και χωρίς κανένα κόστος.
– Ο μητρικός θηλασμός συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους της μητέρας. Η απώλεια του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1.5 κιλό το μήνα για τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού. 

…για το παιδί:
– Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι απολύτως προσαρμοσμένη και βιολογικά εξειδικευμένη στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού. Το ανθρώπινο γάλα είναι πλούσιο σε ειδικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μόνο και μόνο αυτό το στοιχείο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το μητρικό γάλα ως αναντικατάστατο.
– Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός που περιέχει αντισώματα, ένζυμα, λευκοκύτταρα και άλλες αμυντικές ουσίες που προφυλάσσουν το βρέφος από λοιμώξεις σε μεγάλο βαθμό: ιδιαίτερη θρεπτική και αμυντική αξία έχει το πρωτόγαλα και γι’ αυτό είναι πολύτιμο τις πρώτες μέρες της ζωής του παιδιού.
– Το μητρικό γάλα προστατεύει από την παχυσαρκία και απ’ όλα
τα συνοδά νοσήματά της (στεφανιαία νόσο, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη).
– Τα παιδιά που θηλάζουν, σπανίως παρουσιάζουν αλλεργικές παθήσεις (άσθμα, έκζεμα) και δεν παρουσιάζουν σπασμούς από έλλειψη ασβεστίου.
– Τα παιδιά που θηλάζουν, σπανίως παρουσιάζουν κολικούς και δυσκοιλιότητα.
– Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το θεμέλιο της ψυχικής υγείας του παιδιού. Το βρέφος θηλάζοντας στην αγκαλιά της μάνας του αισθάνεται όχι μόνο χαρά, αλλά σιγουριά και αυτοπεποίθηση, συναισθήματα που έχει ανάγκη και το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.
– Με το θηλασμό και τη φυσική επαφή αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και βρέφους. 

Αφήστε μια απάντηση