Μη πετάτε τις φλούδες πορτοκαλιού

Το πορτοκάλι είναι ένας διατροφικός θησαυρός με πλούσια οφέλη για την υγεία μας καθώς περιέχει φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Ωστόσο, τα ερώτημα είναι τι κάνουμε με τις φλούδες του πορτοκαλιού; Συνήθως οι περισσότεροι τις πετάμε στον κάδο μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια της κουζίνας σαν ένα άχρηστο και περιττό μέρος του αγαπημένου αυτού φρούτου. Είναι όμως αυτό σωστό; Μήπως πετάμε κάτι που μπορεί να μας φανεί πολλαπλά χρήσιμο και δεν το γνωρίζουμε; 

Οι φλούδες του πορτοκαλιού παρέχουν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το εσωτερικό του φρούτου και 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Επίσης περιέχουν εσπεριδίνη που συμβάλλει στη μείωση του λίπους και της χοληστερίνης και αιθέρια έλαια που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Στα μειονεκτήματα τους συναντούμε την πικρή γεύση τους, την σκληρή υφή τους, την πιθανότητα να προκαλέσουν δυσπεψία και φυσικά τον κίνδυνο να περιέχουν φυτοφάρμακα που ψεκάζονται στα εσπεριδοειδή για την προστασία από τα έντομα. Ωστόσο, το καλό πλύσιμο με ένα πράσινο σαπούνι και άφθονο ζεστό νερό απομακρύνει την ποσότητα των παρασιτοκτόνων. 

Όσοι λοιπόν αποφεύγουν να τις καταναλώσουν ίσως αξίζει να σκεφτούν ότι οι φλούδες πορτοκαλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως:

➡️ Απωθητικό μυρμηγκιών. 

➡️ Απωθητικό γατών. Η έντονη μυρωδιά της φλούδας του πορτοκαλιού δεν αρέσει καθόλου στις γάτες. Έτσι μπορούμε να ρίξουμε μερικές φλούδες στις γλάστρες με τα φυτά που θέλουμε να προστατέψουμε από την επίσκεψη τους. 

➡️ Αρωματικό στις ντουλάπες μας. 

➡️ Καθαριστικό του νεροχύτη της κουζίνας μας. Τρίβουμε το νεροχύτη με φρέσκιες φλούδες πορτοκαλιού για αντισηψία και ασυναγώνιστη λάμψη. 

➡️ Προσάναμμα για το τζάκι. Οι αποξηραμένες φλούδες πορτοκαλιού αποτελούν ένα πρώτης τάξεως προσάναμμα για το τζάκι μας, ενώ παράλληλα αναδύουν και μία πολύ όμορφη μυρωδιά στο χώρο γύρω. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για να δυναμώσουν μία ήδη υφιστάμενη φωτιά

➡️Λίπασμα για τον κήπο. Αντί να πετάξουμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια μπορούμε να τις ρίξουμε στον κήπο μας. Ανακατεμένες με το χώμα μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόμποστ πολύ ωφέλιμο για τα φυτά μας.

➡️ Απορροφητικό δυσάρεστων οσμών. Για ν’ απομακρύνουμε τη δυσάρεστη μυρωδιά που συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στον κάδο των σκουπιδιών μπορούμε ν’ αφήσουμε στον πάτο του λίγες φλούδες από πορτοκάλι.

Ίσως τώρα να έχετε πειστεί ότι οι φλούδες του πορτοκαλιού έχουν τη θέση τους στη ζωή μας σαν πανίσχυροι σύμμαχοι της υγείας μας αλλά και της καθημερινότητας μας!