Κεμπάπ. Μια αραβική λέξη που σημαίνει ψητό κρέας. Το συναντούμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η χαρακτηριστική του μυρωδιά που σπάει τα ρουθούνια παραπέμπει αυτόματα σε λιχουδιά της Ανατολής.
Η ιστορία δείχνει πως κομμάτια κρέατος σε ξυλάκια χρησιμοποιούνταν από τον Μινωϊκό ακόμη πολιτισμό. Στη Μεσοποταμία του 10ου αιώνα ήταν συνηθισμένη πρακτική τα κρεοπωλεία να πωλούν μικρά κομμάτια κρέατος σε ξυλάκια, λόγω και της δυσεύρετης πρώτης ύλης όπως ήταν τα ξύλα για το μαγείρεμα. Σήμερα το κεμπάπ έχει υιοθετηθεί από όλες τις κουζίνες του κόσμου, έχει γνωρίσει παραλλαγές όπως το ντονέρ κεμπάπ ή το σατάι της Ν.Α. Ασίας και έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.
Στην Ελλάδα, με τον όρο κεμπάπ εννοούμε τον γεμάτο μπαχαρικά και μυρωδικά κιμά σε ξυλάκι που ψήνεται στα κάρβουνα, μια ανάμνηση της Ανατολής που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης και τη Μικράς Ασίας. Εξίσου όμως λαχταριστός όμως, είναι στη χώρα μας και ο γύρος, η ελληνική του εκδοχή που συναντούμε στα χιλιάδες μικρά καταστήματα που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και παρασκευάζουν και τις δύο λιχουδιές με περισσό ζήλο, εθίζοντας στις γεύσεις του τους πάντες. Πόσο όμως υγιεινά είναι στην πραγματικότητα αυτά τα δύο πιάτα;
Το παραδοσιακό κεμπάπ παρασκευάζεται από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας όπου μέσα στην χαρακτηριστική πίτα, ο καταναλωτής προσθέτει τα λαχανικά της επιλογής του, επομένως η επιλογή κρέατος με υγιεινά συνοδευτικά και γιαούρτι όπως το συνηθίζει η γειτονική μας χώρα, αποτελεί μια εύκολη και εύγευστη ανατολίτικη επιλογή. Από την άλλη ο αγαπημένος, για τους Έλληνες και όχι μόνο πλέον, γύρος, είτε χοιρινού είτε κοτόπουλου, περιέχει μια πληθώρα κορεσμένων λιπαρών που σίγουρα δεν βοηθούν όσους προσέχουν τη διατροφή και τη χοληστερόλη τους. Τον τελευταίο μάλιστα καιρό, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προκύψει ζήτημα σχετικά με την απαγόρευση του παραδοσιακού αυτού πιάτου, καθώς σε ελέγχους βρέθηκαν φωσφορικά άλατα που οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως σε ένα ποσοστό περίπου 40% δεν απορροφώνται από το πεπτικό μας σύστημα και η συγκέντρωσή τους σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, μείωση της οστικής μάζας και σοβαρά προβλήματα των νεφρών. Αν δε, προσθέσουμε στο γύρο και την πίτα, τις πατάτες και τα κάθε είδους συνοδευτικά που οι λάτρεις της παραδοσιακής αυτής κουζίνας επιλέγουν, τότε μιλάμε για μια διατροφική «βόμβα» θερμίδων, και όχι μόνο, που πλήττει τη σιλουέτα αλλά και την υγεία μας.
Προτού λοιπόν επιδοθούμε σε ένα μαραθώνιο πιτόγυρων παρέα με καλούς φίλους και το αγαπημένο μας θέαμα στην τηλεόραση, καλό είναι να ελέγξουμε τόσο την ποιότητα των κρεατικών που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο κατάστημα από το οποίο θα τα παραγγείλουμε, όσο και το τι θα επιλέξουμε να βάλουμε μέσα στην γέμιση της πίτας. Και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, ίσως είναι καλύτερο να δοκιμάσουν τη σπιτική εκδοχή ενός γύρου από άπαχο κρέας ή κοτόπουλο που θα κόψουν σε κομματάκια και θα ψήσουν με λίγο λαδολέμονο στο φούρνο και μπαχαρικά από το ντουλάπι της κουζίνας, ώστε να γευτούν μια χορταστική μεν αλλά περισσότερο υγιεινή #ατασθαλία».