Καρχαρίες. Πανέμορφα παρεξηγημένα πλάσματα

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ον στον πλανήτη μας, υπεύθυνο για εκατομμύρια θανάτους το χρόνο. Δίπλα του βλέπουμε ένα λευκό καρχαρία να κολυμπά ειρηνικά….

Οι #ωκεανοί του πλανήτη βρίσκονται σε τρομακτική παρακμή. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κινδυνεύουμε από μία πρωτοφανή μαζική #εξαφάνιση των θαλάσσιων ειδών η οποία θα επηρεάσει άμεσα την #ανθρωπότητα. 

Γνωρίζετε ότι :

🦈100.000.000 #καρχαρίες θανατώνονται ετησίως από τον άνθρωπο; Οι καρχαρίες είναι το πιο παρεξηγημένο είδος του ζωικού βασιλείου. Η μαζική κουλτούρα με ταινίες όπως το #Jaws κατέστρεψε κάθε πιθανότητα καλής τους φήμης και η αλήθεια είναι ότι και οι ίδιοι δεν έχουν πολύ καλές δημόσιες σχέσεις. Αυτά τα πανέμορφα και παρεξηγημένα πλάσματα απειλούνται γιατί είναι ευάλωτα στην #υπεραλίευση, αναπτύσσονται αργά και αναπαράγονται αργά. Αν προσθέσουμε και την #κλιματική αλλαγή, την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι σίγουρο ότι οδηγούμαστε σε τρομακτική μείωση του πληθυσμού τους. 

🦈 Οι καρχαρίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην #ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος; Είναι γνωστοί ως “σκουπιδοφάγοι” επειδή τρέφονται κυρίως με άρρωστα ή ασθενή ψάρια καθώς και με σκουπίδια δηλαδή πρόκειται για τους επισήμους καθαριστές του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 

🦈Υπάρχουν 506 είδη καρχαριών. Ο μικρότερος από αυτούς χωράει στην παλάμη μας, ενώ ο μεγαλύτερος μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20 μέτρα!

🦈Στη Μεσόγειο έχουμε 47 είδη καρχαριών και στην Ελλάδα ζουν τα 36 από αυτά. Στα καρχαριωδή περιλαμβάνεται και ο γαλέος.

🦈Αυτό το υπέροχο είδος είναι προς εξαφάνιση. Αν δεν αλλάξουμε την εσφαλμένη εντύπωση που κυριαρχεί για αυτό το είδος, αν δεν ευαισθητοποιήσουμε τις νέες γενιές για τους καρχαρίες, αν δεν κάνουμε κάτι αμέσως για την προστασία τους, το 2050 τα σκουπίδια στη θάλασσα θα είναι περισσότερα από ό,τι τα ψάρια. 

Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις θάλασσες και τους ωκεανούς, είναι πραγματικά επείγον να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ζωές μας είναι αρμονικά #συμπεπλεγμένες με τη ζωή όλων των έμβιων όντων. Πρέπει να αναλάβουμε δράση. Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

8 Ιουνίου: Παγκόσμια ημέρα Ωκεανών