Καρκίνος των ωοθηκών. Συμπτώματα και φυσικοί τρόποι προστασίας

Μάιος: Μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο των ωοθηκών. Έναν ύπουλο εχθρό που και μόνο στο άκουσμα του ριγούν από φόβο εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο.

Αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό γυναικολογικό καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες γι’αυτό και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και συμβουλεύουν για εξετάσεις που πρέπει να γίνονται σε τακτική βάση προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη διάγνωση του. Νέες μελέτες και επιστημονικά άρθρα έρχονται να δώσουν ελπίδες για τον θανάσιμο αυτό καρκίνο. Για παράδειγμα, βρέθηκε πως οι στατίνες που χορηγούνται για τον έλεγχο της χοληστερόλης, ενδέχεται να παίζουν ένα θετικό ρόλο στην χημική προστασία του οργανισμού έναντι του συγκεκριμένου καρκίνου. Κάποιες άλλες μελέτες έδωσαν μια αχνή ελπίδα στη μετφορμίνη, μια δημοφιλή θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, χωρίς όμως και πάλι να είναι βέβαιο κάποιο αποτέλεσμα.

Υπάρχει άραγε σωτηρία; Η απάντηση βρίσκεται στην έγκαιρη διάγνωση και σε ένα σύμπτωμα που είναι αρκετά σύνηθες. Το πρήξιμο της κοιλιάς. Το να αφουγκράζεται κάποιος το σώμα του μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Η αίσθηση του φουσκώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως και το να νιώθει κάποιος ότι χόρτασε πολύ γρήγορα και ότι κουράζεται πολύ εύκολα, είναι συμπτώματα που χρήζουν άμεσης διερεύνησης. Βέβαια δεν είναι πάντα καρκίνος όλα αυτά τα συμπτώματα. Όταν μιλάμε για φούσκωμα στην προκειμένη περίπτωση δεν εννοούμε το κοινό φούσκωμα ή τα αέρια που μπορεί κάποιος να έχει λόγω ευερέθιστου εντέρου, ή λόγω δυσανεξίας σε συγκεκριμένες τροφές, ή το φούσκωμα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης ή ακόμη και αυτό που παρατηρούμε όταν καταναλώνουμε λαχανικά και όσπρια. Το φούσκωμα του καρκίνου των ωοθηκών δεν πηγαινοέρχεται. Σε αντίθεση με αυτό που σχετίζεται με τις τροφές και την πέψη είναι μόνιμο και επιδεινώνεται με το χρόνο. Άλλα συμπτώματα που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην μας είναι:

➡️Επίμονος πόνος στη μέση και τη λεκάνη
➡️Αιματουρία
➡️Ακμή
➡️Αυξημένη τριχοφυία στο πρόσωπο λόγω αύξησης του επιπέδου των οιστρογόνων
➡️Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις
➡️Δυσφορία στην κοιλιά.
➡️Ανεξήγητος και επίμονος πόνος στην πλάτη
➡️Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
➡️Ανάγκη για συχνή ούρηση
➡️Δυσκολία στο φαγητό λόγω εύκολης πλήρωσης του στομάχου
➡️Αίσθημα ανησυχίας
➡️Κόπωση ή λαχάνιασμα
➡️Επίμονος μετεωρισμός

Μια διαγνωστική εξέταση που μπορεί να γίνει είναι ο καρκινικός δείκτης Ca125 που πρέπει να παραμένει σε χαμηλές τιμές. Πολλές φορές οι γιατροί διενεργούν και υπέρηχο για να εξετάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Υπάρχουν άραγε ορισμένοι φυσικοί τρόποι για να δώσουμε λίγο περισσότερη αγάπη στο αναπαραγωγικό μας σύστημα;

❇️Τα θεραπευτικά μανιτάρια Reishi, Maitake, Cordyseps που αποκαλούνται «αντι-καρκινικά μανιτάρια» από την ολιστική ιατρική, έχουν εμφανή αντιβακτηριακή, αντιική δράση, μυκητοκτόνες ιδιότητες και μεγάλη δύναμη συρρίκνωσης των όγκων. Μπορεί κάποιος να τα λάβει σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
❇️ Οι σπόροι Chia και ο λιναρόσπορος περιέχουν υψηλές ποσότητες λιγνανών που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος.
❇️Ο κουρκουμάς έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στην κουρκουμίνη.
❇️ Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στο φλοιό των φρούτων( κυρίως του σταφυλιού και του μήλου), αλλά και σε συμπλήρωμα διατροφής έχει τη δύναμη να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
❇️Το πράσινο τσάι, σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε απόπτωση των καρκινικών κυττάρων.
❇️Το ιώδιο είναι βασικό μέταλλο που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή, των αδένων του μαστού, του παγκρέατος, του προστάτη, των όρχεων, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών. Η έλλειψή του ενδέχεται να προκαλέσει δυσπλασίες ή ακόμη και καρκινικούς όγκους.
❇️Τέλος, το σελήνιο, είναι γνωστό πως παρέχει βοήθεια στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν καρκίνο των ωοθηκών γιατί αυξάνει την δράση της γλουταθειόνης, ενός ηπατικού ενζύμου που είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία του DNA μας και υποστηρίζει την καλή λειτουργία του θυρεοειδή. Είναι εύκολο να το αποστερηθεί ο οργανισμός μας όταν ακολουθούμε φαρμακευτικές αγωγές.Το βρίσκουμε σε υψηλή ποσότητα στα βραζιλιάνικα φιστίκια.

Με τους παραπάνω φυσικούς τρόπους μπορούμε να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία των ωοθηκών μας, όμως το βασικότερο μέτρο παραμένει η έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να σώσει ζωές στο πρώιμο στάδιο μιας πιθανής εμφάνισής του. Γι’αυτό δώστε προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια ώστε ο «σιωπηλός δολοφόνος» να πάψει να κρύβεται. Μην αγνοείτε συμπτώματα. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας και συζητήστε κάθε αλλαγή στο σώμα σας.
Η πρόληψη παραμένει η πιο σημαντική ασπίδα προστασίας της καλής μας υγείας.