Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας…

Αυτοκτονία

Η 10η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αυτοκτονίας, προκειμένου να εστιάσει την παγκόσμια προσοχή σ’ ένα θλιβερό δεδομένο : Την απώλεια 1 εκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο από αυτοκτονίες. Αν προσθέσουμε και τους ανθρώπους που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν ο αριθμός ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια.
Τρεις μεγάλοι οργανισμοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), η Διεθνής Συνεργασία για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (International Association for Suicide Prevention – IASP) καθώς και η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία, συναποφάσισαν το 2003 ως προς τη δημιουργία μιας ημέρας που θα βοηθούσε στην παγκόσμια #ευαισθητοποίηση στη τραγική πράξη της αυτοκτονίας. Παρά τα άκρως ανησυχητικά στατιστικά στην πραγματικότητα, ελάχιστες χώρες έχουν συμπεριλάβει την #επαγρύπνηση για πρόληψη της αυτοκτονίας στις προτεραιότητες τους.
Η πρόληψη του φαινομένου της αυτοκτονίας οφείλει να είναι μια παγκόσμια πρόκληση καθώς συγκαταλέγεται στις πρώτες 20 αιτίες θανάτου των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των γυναικών.
Η #αυτοκτονία είναι το αποτέλεσμα της σύγκλισης γενετικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και άλλων παραγόντων κινδύνου, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνδυάζονται με εμπειρίες τραυματισμού και απώλειας. Πολλές αυτοκτονίες συμβαίνουν παρορμητικά σε στιγμές κρίσης με μείωση της ικανότητας για την αντιμετώπιση ισχυρού #στρες που προκαλείται συνήθως από οικονομικά προβλήματα, διάλυση σχέσεων ή χρόνιο πόνο και #ασθένεια. Επιπλέον, οι συγκρούσεις, οι καταστροφές, η #βία, η απώλεια και η αίσθηση #απομόνωσης συνδέονται στενά με την αυτοκτονική συμπεριφορά. Τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι επίσης υψηλά μεταξύ των ευάλωτων ομάδων που υφίστανται #διακρίσεις.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμόςτων καταγεγραμμένων υπολείπεται του πραγματικού, επειδή κάποιες συγκαλύπτονται για λόγους θρησκευτικούς ή «στιγματισμού». Μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των θανάτων από αυτοκτονία στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 15%.
Οι άνθρωποι που σκέφτονται την αυτοκτονία δεν θέλουν να πεθάνουν. Θέλουν να σταματήσει ο #πόνος τους. Κάθε πόνος της ανθρώπινης ύπαρξης μπορεί να γίνει αβάσταχτος.
Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά στην υποστήριξη των ανθρώπων που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν φτάσει στα όρια της ψυχικής τους αντοχής. Με την #ενσυναίσθηση, τη #συζήτηση, την #υποστήριξη, την #διαβεβαίωση μας ότι δεν είναι μόνοι τους, την #προτροπή μας στο να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, μπορεί να αποτρέψουμε μία απονενοημένη πράξη. Μια προηγούμενη απόπειρα αυτοκτονίας είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για μία αυτοκτονία.
Υπάρχουν άνθρωποι που πίσω από το χαμόγελο του κρύβουν μεγάλο πόνο. Ας τους δώσουμε το χέρι μας να κρατήσουν τη ζωή τους.

Αφήστε μια απάντηση