Η μέρα της Αυστραλίας

Αυστραλία – Μια χώρα, μια «άγνωστη νέα γη» όπως δηλώνει το όνομά της στα λατινικά, μια μαγευτική ήπειρος με πολυάριθμα νησιά και άλλα τόσα μοναδικά και ίσως άγνωστα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει σε όλη την υφήλιο! Σήμερα 26 Ιανουαρίου είναι η εθνική γιορτή της και αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά στα απίστευτα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. 

🌀Η ιστορία του κράτους της Αυστραλίας ξεκίνησε ως αποικία των Βρετανών που έφθασαν στην άγνωστη γη στις 26 Ιανουαρίου 1788, αναζητώντας μια «απομακρυσμένης φυλακή» για τους Βρετανούς κατάδικους. Πριν γίνει όμως Βρετανική αποικία, την είχαν επισκεφθεί πρώτοι οι Ολλανδοί γύρω στο 1600 και την ονόμασαν Νέα Ολλανδία ενώ τα απέναντι νησιά Νέα Ζηλανδία. 

🌀Όταν έφθασαν οι Βρετανοί στην Αυστραλία υπήρχε μεγάλος πληθυσμός ιθαγενών, οι Αβορίγινες, οι οποίοι αποδεκατίστηκαν από τους πολέμους και τις αρρώστιες. Σήμερα μόνο το 1,5% του πληθυσμού είναι οι απόγονοι των ιθαγενών. 

🌀 Όταν οι Βρετανοί ρώτησαν τους ιθαγενείς πως λέγεται το παράξενο μαρσιποφόρο ζώο που χοροπηδάει στα πίσω πόδια του εκείνοι απάντησαν «Kangaroo» που στην γλώσσα τους σημαίνει «δεν ξέρω». Όμως έτσι απέκτησε το όνομα του το ζώο σύμβολο της Αυστραλίας. 

🌀 Έχει πληθυσμό 26 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά το ένα τρίτο από αυτούς έχει γεννηθεί σε άλλη χώρα. 

🌀 Το 90% των Αυστραλών ζουν κοντά στις ακτές της ηπείρου, μιας και τεράστιες εκτάσεις ερήμου αναγκάζουν τους κατοίκους να αναζητούν βιώσιμες συνθήκες ζωής κοντά στη θάλασσα. Το δε 73% των κατοίκων ζει σε μονοκατοικίες. 

🌀 Η Αυστραλία θεωρείται μαζί με την Νορβηγία και την Ελβετία μία από τις καλύτερες χώρες για να ζεις. 

🌀 Οι Αυστραλιανές Άλπεις –  ναι υπάρχουν και εκεί –  έχουν περισσότερο χιόνι και είναι ψηλότερες από τις Ευρωπαϊκές, γεγονός που τις καθιστά τη Μέκκα για τους λάτρεις του σκι.

🌀 Η Αυστραλία έχει 10 ερήμους. Στην πραγματικότητα το 35% του εδάφους της είναι έρημος και σε αυτήν ζουν πάνω από 1 εκατομμύριο καμήλες. 

🌀 Η Αυστραλία είναι η μόνη ήπειρος που δεν έχει ενεργό ηφαίστειο. 

🌀Η Μελβούρνη βρίσκεται πιο κοντά στην Ανταρκτική από ότι στην πόλη Darwin στο βόρειο τμήμα της

🌀Η Αυστραλία έχει πάνω από 8322 νησιά. Το μεγαλύτερο είναι η Τασμανία που φημίζεται ότι έχει την πιο καθαρή ατμόσφαιρα του κόσμου. Το ένα τρίτο του νησιού αποτελεί εθνικό πάρκο και προστατευόμενη περιοχή. Ένας επίγειος παράδεισος για τους περιπατητές με μονοπάτια που διατρέχουν όλη την έκταση του.

🌀 Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας αποτελεί το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη, με τους 2.500 υφάλους του να είναι ορατοί ακόμη και από το διάστημα.

🌀Στην Αυστραλία βρίσκονται περισσότερες από 60 διαφορετικές περιοχές που παράγουν κρασί σε τεράστια ποικιλία για κάθε γούστο και προς τέρψη των απανταχού οινόφιλων.

🌀Η νήσος Fraser είναι το μεγαλύτερο αμμώδες νησί του κόσμου, με τα καταγάλανα νερά του να επιτρέπουν το κολύμπι μέχρι την άκρη του ωκεανού και τα 150 άγρια σκυλιά Ντίνγκο να αποτελούν τους αρχαιότερους μόνιμους κατοίκους του και μια φυσική τουριστική ατραξιόν για τους επισκέπτες.

🌀 Ο Αυστραλιανός σιδηρόδρομος που ενώνει το Πέρθ με το Σίδνεϊ μπορεί να περηφανεύεται πως έχει τη μακρύτερη ευθύγραμμη τροχιά σε ολόκληρο τον κόσμο και προσφέρει μια άπλετη ματιά στις ομορφιές του τοπίου καθώς διασχίζει ολόκληρη την ήπειρο.

🌀Η Μεγάλη Ωκεάνια (παραθαλάσσια) Διαδρομή που κατασκευάστηκε από τους βετεράνους του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στη μνήμη όσων έπεσαν υπέρ πατρίδας, αποτελεί το μεγαλύτερο πολεμικό μνημείο του κόσμου.

🌀Το 80% του ζωικού βασιλείου της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερο, με πουλιά και μαρσιποφόρα να παραμένουν μοναδικά είδη της άγριας φύσης για την πανίδα του πλανήτη μας. Τα 21 από τα 25 πιο επικίνδυνα δηλητηριώδη φίδια του κόσμου ζουν σε αυτήν τη χώρα. Και φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι οι ακτές της Αυστραλίας φιλοξενούν τον μεγαλύτερο πληθυσμό λευκών καρχαριών στον κόσμο. Το παρών δηλώνουν και οι επιθετικοί κροκόδειλοι του αλμυρού νερού. 

🌀Ο εμβληματικός μονόλιθος Uluru, με το χαρακτηριστικό  πορτοκαλί χρώμα του, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Αυστραλίας και ίσως και του κόσμου. Ψηλότερος από τον Πύργο του Άιφελ, αρχαιότερος από τα Ιμαλάια και μεγαλύτερος σε έκταση από ολόκληρο το Μονακό, ο μονόλιθος έχει μια μακρά ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Αβορίγινες, τους αυτόχθονες κατοίκους της Αυστραλίας και αποτελεί από το 1987 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. 

Με τόσα μοναδικά στοιχεία που διαθέτει αυτή η τόσο μακρινή για εμάς ήπειρος, δεν είναι απορίας άξιο γιατί όσοι επιλέγουν να την επισκεφθούν την ερωτεύονται κυριολεκτικά!