Η λιχουδιά των Νάτσος

Τα λατρεύουμε όταν κάνουν «βουτιές» στο γουακαμόλε ή στο λιωμένο τυρί, μας κάνουν συντροφιά στο σινεμά, στο σχολείο, στην ταινία του Σαββατοκύριακου και φυσικά είναι γεμάτα αλάτι, καρυκεύματα και λιπαρά. Οι διαιτολόγοι τα ξορκίζουν από τη διατροφή μας αλλά εμείς αγαπάμε τις ζαβολιές και τα καταβροχθίζουμε με μανία!

Ο λόγος για τα αγαπημένα νάτσος, το σνακ που εφευρέθηκε σε ένα μικρό εστιατόριο στα σύνορα του Μεξικού με το Τέξας από το μεξικανό εστιάτορα Ιγνάτιο «Νάτσο» Ανάγια. Ο Νάτσο μια μέρα του 1943 που ξέμεινε από μάγειρα και χρειάστηκε ένα γρήγορο και γευστικό σνακ για να φιλέψει ένα γκρουπ πεινασμένων συζύγων Αμερικανών στρατιωτών, μπήκε ο ίδιος στην κουζίνα και έψησε μερικά κομμάτια τορτίγιας κομμένα σε τρίγωνα και γαρνιρισμένα με τριμμένα τυριά και πιπεριά jalapenos, που αμέσως έγιναν ανάρπαστα. Από εκείνη την ημέρα η «σπεσιαλιτέ του Νάτσο» έγινε το πιο δημοφιλές σνακ για τις συζύγους των στρατιωτών της βάσης. Γρήγορα η φήμη του ταξίδεψε και πέρα από το Μεξικό και απέκτησε εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς σε όλο το Τέξας και στη συνέχεια μετά την Αμερική κατέκτησε και όλον τον κόσμο. 

Η 6η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια μέρα αφιερωμένο σε αυτό το γευστικό σνακ που έχει αποκτήσει μια πληθώρα από γεύσεις και γαρνιτούρες που το κάνουν θελκτικό ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.Ευκαιρία λοιπόν το Σαββατοκύριακο αυτό να ξεσκονίσετε εκείνες τις μεξικάνικες συνταγές που κρατούσατε για ειδικές βραδιές, να ψήσετε τις δικές σας τορτίγιες ή να αγοράσετε έτοιμες συσκευασίες με νάτσος και να κάνετε ένα σύντομο ταξίδι γεύσης στον Τροπικό του Καρκίνου, στη χώρα του Μεξικού, των Αζτέκων και των Μάγια.