Η ημέρα του κτηνιάτρου

#Κτηνίατρος… Είναι σίγουρα ένας από τους ειδικούς που επισκέπτεσαι τακτικά αν είσαι “γονιός” κάποιου μικρού τετράποδου! Είναι αυτός που θα του εμπιστευτείς την #υγεία του αγαπημένου σου κατοικιδίου αλλά εμμέσως και τη δική σου, αφού σε προστατεύει από νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Έργο του είναι κατά κύριο λόγο η #πρόληψη, η #διάγνωση και η #θεραπεία ασθενειών που προσβάλλουν τα ζώα.Πολλές φορές οι συνθήκες εργασίας τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανθυγιεινές και επικίνδυνες, αφού μπορεί να τους συμβούν ατυχήματα από λακτίσματα μεγάλων ζώων, δαγκώματα από μικρά ζώα και φυσικά παθήσεις από ζωονόσους. 

Γνωρίζετε ότι:

🐱 Τα χρόνια σπουδών για να γίνει κάποιος κτηνίατρος είναι σχεδόν της ίδιας διάρκειας με την ιατρική. Οι σχολές κτηνιατρικής θεωρούνται από τις πιο δύσκολες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

🐱 Οι κτηνίατροι #αλληλεπιδρούν με τα ζώα όσο και με τους ανθρώπους. Τον πρώτο και το τελευταίο λόγο για ένα κατοικίδιο τον έχει ο ιδιοκτήτης του. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές μπορεί οι ιδιοκτήτες να αρνηθούν μια θεραπεία που προτείνει ο κτηνίατρος και να είναι ανυπάκουοι στις συμβουλές του για τη φροντίδα του ζώου του.

🐱 Ο κτηνίατρος αγαπά, σέβεται τα ζώα και προσπαθεί να αναπτύξει ένα επίπεδο επικοινωνίας μαζί τους, προκειμένου να διαγνώσει ή να θεραπεύσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που αυτά παρουσιάζουν. Αυτό είναι μία μεγάλη τροχοπέδη στο λειτούργημα του κτηνοτρόφου, μιας και ένα κατοικίδιο δεν μπορεί να επικοινωνήσει την πάθηση του, τα συμπτώματα ή τη δυσφορία του. Έτσι ο κτηνίατρος καλείται να δημιουργήσει μια #γέφυρα #επικοινωνίας με το κάθε ζωάκι και να αναγνωρίσει το πρόβλημα που καλείται να λύσει χωρίς πολλά δεδομένα, παρα μόνο ότι του υποδεικνύει η εμπειρία του και τα λεγόμενα των ιδιοκτητών. Και πολλές φορές ούτε αυτά αρκούν…

Οπότε σήμερα που η μέρα είναι αφιερωμένη στο #αξιόλογο έργο των κτηνιάτρων ας αναλογιστούμε την #εκτίμηση και την #αναγνώριση που τους οφείλουμε για τη συμβολή τους στη ζωή μας. Η φροντίδα τους προς τους τετράποδους συντρόφους μας που γίνονται αγαπημένα μέλη της οικογένειας μας, κάνει #μακροβιότερη την #πολύτιμη σχέση μαζί τους!