Η γλώσσα μας

Γλώσσα. Ίσως ο πιο … ταλαντούχος πολυσύνθετος μυς που έχει το σώμα μας, μιας και εξυπηρετεί μια πληθώρα σκοπών, όπως τη γεύση, την κατάποση, την ομιλία, την αναπνοή.

Η συστοιχία των μυών που την απαρτίζουν της επιτρέπουν να κινείται προς κάθε κατεύθυνση, ενώ ανάμεσά τους συνυπάρχουν αδένες και λίπος, καθώς και μια εξωτερική βλεννογόνος μεμβράνη. Η κορυφή της γλώσσας καλύπτεται από θηλώματα που περιέχουν γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι στέλνουν το σήμα της γεύσης κάθε τροφής στον εγκέφαλο. Επιπλέον, τα αισθητήρια νεύρα που καταλήγουν στη γλώσσα είναι υπεύθυνα για τις χημικές αντιδράσεις με την τροφή που καταναλώνουμε. Και δεν είναι λίγα. Είναι 50-150 νευρικές απολήξεις μέσα σε κάθε γευστικό κάλυκα! Δηλαδή, κάθε σημείο της γλώσσας μας αντιλαμβάνεται διαφορετικά πράγματα. Όσο για το μωβ χρώμα στη βάση της, αυτό προέρχεται από το πλήθος των φλεβών που τη διατρέχουν, ενώ από τη «ρίζα» της που δεν είναι ορατή με το μάτι, ξεκινούν αρτηρίες και ομάδες νεύρων και μυών που διακλαδίζονται στο υπόλοιπο τμήμα της. 

Αν και μικρό όργανο, ενδέχεται να αναπτύξει διάφορες παθήσεις. Η πιο διαδεδομένη είναι η λεγόμενη «γεωγραφική γλώσσα», μια γλώσσα που αναπτύσσει ερύθημα, σχισμές και λευκές περιοχές που θυμίζουν χάρτη, χωρίς πόνο ή άλλα συμπτώματα. Από την άλλη, οι επώδυνες άφθες, τα χαρακτηριστικά λευκά σπιθουράκια που εμφανίζονται στη γλώσσα και στις άλλες περιοχές της κοιλότητας του στόματος υποδεικνύουν ασθενές ανοσοποιητικό. Επιπλέον, το κάπνισμα ενδέχεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη γλώσσα. Αλλοίωση της γεύσης, ακόμη και αγευσία λόγω της μεταβολής των θηλών που στηρίζουν τους γευστικούς κάλυκες από τη νικοτίνη για να μην αναφερθούμε και στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου που επιφέρει.  Συνήθως δεν δίνουμε σημασία στη γλώσσα μας όμως εκείνη μπορεί να πει πολλά για την υγεία μας. Ελλείψεις βιταμινών, θυροειδοπάθεια, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, στρες, ασθένειες του πεπτικού νοσήματος στέλνουν τα μηνύματα τους πρώτα στην εικόνα της γλώσσας μας. Γι’αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά την στοματική υγιεινή μας που συμμετέχει σημαντικά στην πρόληψη των ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών αλλά και της γλώσσας δύο φορές την ημέρα. Αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και μια υγιεινή διατροφή με θρεπτικά συστατικά βοηθούν πολύ στην προστασία της υγείας μας. Δεν ξεχνούμε φυσικά την τακτική μας επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο, καθώς και την άμεση επίσκεψη μας σε έναν στοματολόγο σε περίπτωση που παρατηρήσουμε μια πληγή, μια βλάβη, η μια αλλαγή της εικόνας στη γλώσσα μας που επιμένει. Η πρόληψη σώζει ζωές. Φροντίζουμε τη γλώσσα μας για την υγεία μας όχι μόνο για να μπορούμε να τη βγάζουμε…αυθαζιάζοντας ή δείχνοντας την περιφρόνηση και την αηδία μας. Αν και ορισμένους πολιτισμούς του πλανήτη μας το να …βγάζεις τη γλώσσα σου θεωρείται χαιρετισμός…