Δωρεά οργάνων

Η δωρεά οργάνων είναι η υπέρτατη αλτρουιστική πράξη, η μέγιστη έκφραση ανθρωπισμού και παράλληλα η απόλυτη έκφραση αγάπης για την ζωή. Παρόλα αυτά, η ιδέα της δωρεάς οργάνων δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην χώρα μας και μάλιστα η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά.  

Δωρητής οργάνων μπορεί να γίνει ο καθένας μας, αρκεί να είναι ενήλικος και να δηλώσει όσο είναι εν ζωή, ότι μετά τον θάνατό του θα ήθελε να βοηθήσει συνανθρώπους του ασθενείς προσφέροντας τα όργανά του προς μεταμόσχευση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας δωρεάς των οργάνων, είναι η συναίνεση των συγγενών Α΄ βαθμού του εκλιπόντος, ανεξάρτητα εάν αυτός είχε κάρτα δωρητή ή όχι. Η συναίνεση ζητείται για λόγους πρωτίστως ηθικούς. Για να ξεκινήσει, βέβαια, η μεταμοσχευτική διαδικασία, είναι αναγκαίο να υπάρχει πιστοποίηση θανάτου, δηλαδή εγκεφαλικού θανάτου. Πρόκειται σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα για την κατάσταση της μη αναστρέψιμης βλάβης του εγκεφάλου, με απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου που περιέχει κέντρα ελέγχου ζωτικών λειτουργιών, όπως η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση, η μνήμη, η σκέψη και η αντίληψη. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η δωρεά οργάνων δεν σχετίζεται με κάποιον που δεν έχει πεθάνει, όσο βαριά κι αν είναι η κλινική του κατάσταση, όσο ισχνή ελπίδα έχει για να επιβιώσει.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί μία θεραπευτική πρακτική που επιτρέπει την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου οργάνου που βρίσκεται σε ανεπάρκεια στον χρονίως πάσχοντα ασθενή. Συγκεκριμένα το υγιές όργανο ενός εκλιπόντα ή ζωντανού δότη θα μεταφερθεί σε έναν άλλο άνθρωπο που παλεύει να διατηρηθεί στην ζωή.   Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει ακόμα ελλιπής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την διαδικασία δωρεάς οργάνων. Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται 2η απ’ το τέλος μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, υπάρχει ακόμα προκατάληψη και καχυποψία στις οικογένειες των εκλιπόντων, γεγονός που τους αποτρέπει απ’ το να δωρίσουν τα όργανα των αγαπημένων τους προσώπων. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στάσης από όλους μας γύρω απ’ το θέμα της δωρεάς οργάνων, διότι αυτό που κάνει εφικτή την μεταμόσχευση και την σωτηρία ανθρωπίνων ζωών είναι η δική μας υπέρτατη πράξη αλτρουισμού, μεγαλοψυχίας και κοινωνικής προσφοράς. Η ευαισθητοποίηση μας θα βοηθήσει κάποιον άλλον να ανακουφιστεί απ’ τον δικό του προσωπικό Γολγοθά. Ας σκεφτούμε ότι ίσως και εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας βρεθεί στη θέση του ανθρώπου που αναμένει τη μεταμόσχευση για την σωτηρία του. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν την ιδέα της δωρεάς οργάνων ως μια ουσιαστική στροφή ανθρώπινης αλληλεγύης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας. 

1 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων