Γυναικείος Εγκέφαλος και Ανδρικός Εγκέφαλος

Με αφορμή την ημέρα του Χάρτη, ημέρα αφιερωμένη στις ταξιδιάρικες ψυχές που επιλέγουν να φτάνουν στο προορισμό τους με τη βοήθεια του μεγάλου χαρτιού με συντεταγμένες και κουτάκια, ας κάνουμε μια αναφορά στη αιώνια μάχη των ανδρών και γυναικών… Στη μάχη των δύο αυτών εγκεφάλων που λειτουργούν και σκέφτονται διαφορετικά από «κατασκευής».

Όλοι λίγο ή πολύ γνωρίζουμε ότι η πλειονότητα των γυναικών δυσκολεύεται στον προσανατολισμό. Αντίθετα οι άντρες στην πλειοψηφία τους, έχουν απόλυτο γεωγραφικό έλεγχο και ακριβή στερεομετρική αντίληψη. Προφανώς και έχουν γίνει σχετικές έρευνες πάνω στο ζήτημα και τα αποτελέσματα τους παραθέτουμε παρακάτω:

🚹 Στο νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες έχουν καλύτερη χωρική κατατόπιση και είναι πιο αποτελεσματικοί στην επινόηση στρατηγικών για την ταχύτερη άφιξη σε κάποιον προορισμό και πως αυτό ίσως οφείλεται -εν μέρει- στα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που έχουν.

🚹 Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η διαφορά μεταξύ των ανδρών και γυναικών, ξεκινάει από την εξελικτική πορεία των εγκεφάλων τους, αφού οι άντρες ήταν υπεύθυνοι να βγαίνουν να κυνηγούν και άρα ανέπτυξαν μεγαλύτερη ικανότητα προσανατολισμού.

🚹 Μια νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolution and Human Behavior, επιβεβαιώνει ότι οι άντρες ανέπτυξαν τις χωρικές τους ικανότητές για χάρη….του γυναικείου φύλου. 

Από την άλλη, μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών να χάνετε στους δρόμους όμως έχει μια ιδιαίτερη εγκεφαλική ικανότητά που στερούνται οι άντρες. To multitasking (πολυεργασία). 

🚺 Οι γυναίκες, σύμφωνα με μελέτες, αποδεικνύεται ότι είναι πολύ πιο οργανωμένες όταν καλούνται να εκτελέσουν παράλληλα μία σειρά από εργασίες, ακόμα και υπό συνθήκες πίεσης. Διαθέτουν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν πώς θα ενεργήσουν, ενώ την ίδια στιγμή οι άνδρες πράττουν παρορμητικά, δίχως να έχουν σχεδιάσει τη μεθοδολογία τους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μία ενδιαφέρουσα επιστημονική προσέγγιση αποδίδει το συμπέρασμα στην εξελικτική θεωρία. Ο άνδρας-κυνηγός είχε υπό την ευθύνη του να φέρει τροφή στο σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή η γυναίκα έπρεπε να φέρει εις πέρας όλες τις υπόλοιπες αρμοδιότητες εντός της εστίας.Εδώ προκύπτει και ένα ακόμη ζήτημα.

Μήπως όλα αυτά είναι αποτελέσματα στερεοτύπων και συνηθειών που απλά μας οδηγούν στο καλλιεργούμε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για να επιβεβαιώσουμε τις διαφορές των φύλων; Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά από το γυναικείο εγκέφαλο. Μια συγκριτική απεικόνιση -από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ μεταξύ των δύο φύλων- έδειξε ότι στον εγκέφαλο των ανδρών υπάρχουν περισσότερες νευρικές συνάψεις μεταξύ του πρόσθιου και του οπίσθιου λοβού του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι ο ανδρικός εγκέφαλος είναι δομημένος έτσι ώστε να διευκολύνει τη διασύνδεση ανάμεσα στην αντίληψη και στη συντονισμένη δράση των κινήσεων. Από την άλλη, ο εγκέφαλος των γυναικών έχει σαφώς μεγαλύτερη «καλωδίωση» μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου, πράγμα που διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στη λογική ανάλυση και στη διαίσθηση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής μιας τέτοιας έρευνας, «η χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου δείχνει μια ξεκάθαρη διαφορά -και συμπληρωματικότητα- στην αρχιτεκτονική του και αυτή η διαφορετική νευρωνική βάση εξηγεί γιατί οι άνδρες υπερέχουν σε ορισμένα πράγματα και οι γυναίκες σε άλλα». 

Επομένως, μπορεί η στερεοτυπική κυριαρχία να έχει ίσως εντείνει και καθιερώσει αυτή τη διαφορά, όμως η αποδεδειγμένη διαφορά της μορφολογίας και λειτουργίας του εγκέφαλου μας, ξεκαθαρίζει τους λόγους που το ένα φύλο πολλές φορές δεν μπορεί να καταλάβει το άλλο…Αλλά τελικά, αυτό δεν έχει όλη τη μαγεία;