Γλυστρίδα σημαίνει υγεία και νοστιμιά

Γλυστρίδα έφαγες;». Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει την λαϊκή έκφραση που υπονοεί ότι κάποιος μιλάει ακατάπαυστα και γρήγορα. Σύμφωνα με την παράδοση, η κατανάλωση γλυστρίδας συμβάλλει στην ευφράδεια και την αυξημένη ταχύτητα εκφοράς του λόγου. Η γλυστρίδα μπορεί να φημίζεται ότι προκαλεί την πολυλογία ως “παρενέργεια”, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. 

Η γλυστρίδα ή αλλιώς αντράκλα είναι ένα χορταρικό με εξαιρετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, που φύεται χωρίς να το καλλιεργήσει κανείς, ακόμα και σε άνυδρα και άγονα εδάφη! Ήδη από την αρχαιότητα, ο Θεόφραστος, ο πατέρας της βοτανικής, σύστηνε τη γλυστρίδα ως φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, το σκορβούτο, τον πονόλαιμο, τον πόνο στα αυτιά, το οίδημα στις αρθρώσεις και την ξηροδερμία! Σήμερα, είναι γνωστό ότι ωφελεί με ποικίλους τρόπους την υγεία μας:

⏩Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας καρδιακής νόσου, φλεγμονωδών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

⏩ Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία ενισχύουν εξαιρετικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και να επιβραδύνουν τη γήρανση.

⏩ Περιέχει άφθονες ποσότητες καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου που είναι ζωτικής σημασίας για την διατροφή μας, προκειμένου να διατηρήσουμε τα οστά, τα δόντια και τους μύες μας σε υγιή κατάσταση.

⏩Η γλυστρίδα είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης που ευεργετεί τα μάτια και το δέρμα μας αλλά και μελατονίνης που συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας αλλά και στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

⏩ Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η γλυστρίδα συμμετέχει αποτελεσματικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα αλλά και της χοληστερίνης. 

⏩Τέλος, συμβάλλει στην καταπολέμηση οποιαδήποτε αναπτυσσόμενης εγκεφαλικής βλάβης και βοηθά στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον.
 

Η γλυστρίδα με τα μικρά της πράσινα φύλλα καταναλώνεται είτε ωμή, είτε μαγειρεμένη. Επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού, χρησιμοποιείται όπως ακριβώς το μαρούλι και το σπανάκι! Μπορούμε να προσθέσουμε το πεντανόστιμο χορταρικό σε μια σαλάτα για να μας προσφέρει άφθονη δροσιά ή ακόμα και σε σάντουιτς. Επιπλέον, καταναλώνεται βρασμένη, έχει παρόμοια γεύση με τα χόρτα, ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ως συστατικό σε φασολάδα ή ρεβυθάδα. Πολλοί την προσθέτουν για νοστιμιά στο κοτόπουλο. Τέλος, αποτελεί πολύ αγαπητή συνταγή το τζατζίκι με γλιστρίδα, αλλά και η γλιστρίδα τουρσί με την ωραία αλμυρή γεύση! Η φήμη του παρεξηγημένου αυτού φυτού έχει πλέον αποκατασταθεί, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει την υψηλή θρεπτική του αξία. Αξίζει, λοιπόν, να εντάξουμε την γλιστρίδα στην διατροφή μας, ειδικά τώρα το φθινόπωρο που βρίσκεται στο απόγειο της ακμής της, γιατί συνδυάζει ανεπανάληπτα τη νοστιμιά με την υγεία μας!