Αφιέρωμα στα αξιαγάπητα αρκουδάκια Πάντα

 Μια διεθνής ημέρα αφιερωμένη στα Πάντα. Τα αξιαγάπητα, ντροπαλά «αρκουδάκια» που αν και πατρίδα τους είναι η Νότια Κίνα είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο για τη μοναδική τους εμφάνιση και τον φιλειρηνικό χαρακτήρα τους. 

Η ασπρόμαυρη γούνα τους και οι χαρακτηριστικοί μαύροι κύκλοι γύρω από τα βελούδινα μάτια τους αντικατοπτρίζουν σύμφωνα με τους Κινέζους την αρμονία, την ειρήνη και την ισορροπία που ενσωματώνονται στη συνύπαρξη άσπρου- μαύρου, του συμβόλου Yin και Yang. Η διχρωμία αυτή βοηθά τα καλοκάγαθα αυτά αρκουδάκια να «καμουφλάρονται» στα συχνά χιονισμένα και σκοτεινά δάση που ζουν ώστε να αποφεύγουν τους κινδύνους για τη ζωή τους από αρπακτικά όπως οι λεοπαρδάλεις και οι τίγρεις. Η μαύρη γούνα αναμειγνύεται με τις σκούρες αποχρώσεις των κορμών των δέντρων, η λευκή γούνα ταιριάζει με το φύλλωμα και το χιόνι όταν υπάρχει, και οι ενδιάμεσοι τόνοι της γούνας ταιριάζουν με βράχους και έδαφος. Είναι ζώα ντροπαλά και αποφεύγουν τις πολλές επαφές, εκτός βέβαια από την περίοδο της αναπαραγωγής τους.   Ένας από αυτούς τους ασπρόμαυρους χνουδωτούς γίγαντες με το όνομα Chi-Chi, που έμενε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου, ενέπνευσε το 1961 την WWF ώστε να υιοθετήσει την απεικόνισή του στο λογότυπό της και έγινε για όλον τον κόσμο το σύμβολο της διατήρησης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης.

Σήμερα, τα Πάντα ζουν σε δάση στα ψηλά βουνά της Κίνας και συγκεκριμένα στην επαρχία Σετσουάν. Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες, τα πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον χειμώνα. Αντίθετα, κατεβαίνουν σε χαμηλότερο υψόμετρο στα βουνά, για να βρουν ζεστό κλίμα, ενώ το καλοκαίρι ανεβαίνουν στις πιο δροσερές περιοχές του δάσους. Ποτέ ωστόσο δεν απομακρύνονται από περιοχές με την αγαπημένη τους λιχουδιά, τα μπαμπού. Τα Πάντα ως αρκούδες, έχουν πεπτικό σύστημα σαρκοβόρου ζώου, ωστόσο είναι φυτοφάγα πλάσματα και επιλέγουν να τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα, βλαστάρια και καλάμια μπαμπού, τα οποία κρατούν με τα «χέρια τους» και τα απολαμβάνουν με τις ώρες. Οι χορτοφαγικές επιλογές τους έχουν ως αποτέλεσμα να καταναλώνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες μπαμπού, για να λάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό τους.   Θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση, αν και τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός τους αυξάνεται σταθερά και υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 χιλιάδες Πάντα ζουν ελεύθερα στα δάση της Κίνας, ενώ αρκετά βρίσκονται σε ζωολογικούς κήπους σε όλον τον κόσμο. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Πάντα έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση του φυσικού τους περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, όπως η αποψίλωση των δασών για ξυλεία ή για καλλιέργειες, η διάνοιξη δρόμων, η κλιματική κρίση αλλά και η άναρχη ανάπτυξη του τουρισμού.

Μολονότι ο βιότοπός τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά, οι ενέργειες διαφόρων οικολογικών οργανώσεων και κρατών για τη διάσωση και αναπαραγωγή του έχουν συνεισφέρει ώστε ο αγαθός αυτός γίγαντας να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία! Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας τους, οι πληθυσμοί των Πάντα στην Κίνα που βρίσκονται απομονωμένοι σε ξεχωριστά τμήματα στο δάσος επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω «πράσινων διαδρόμων», για να μπορούν να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα για όποιον το επιθυμεί να δείξει την ευαισθησία του έμπρακτα, προβαίνοντας  σε μια πράξη αγάπης. Μπορεί, δηλαδή, μέσω των οικολογικών οργανώσεων να προβεί σε συμβολική υιοθεσία ενός Πάντα που επιλέγει ο ίδιος, αποκτώντας ηλεκτρονικά πιστοποιητικό υιοθεσίας και συνεισφέροντας οικονομικά με την δωρεά του στην διάσωσή τους. Γιατί σίγουρα ο πλανήτης μας δεν θα είναι ο ίδιος χωρίς την παρουσία αυτών των γλυκών πλασμάτων που το μόνο που επιζητούν είναι την ελευθερία τους και μια ειρηνική ζωή!