Απώλεια όσφρησης και κορωνοϊός

Αν #χάσετε την #όσφρηση σας….μείνετε στο σπίτι!
Καθώς διαρκώς αυξάνεται η #πληροφόρηση και τα στοιχεία ανά τον κόσμο σχετικά με τον #κορωνοϊό, όλο και περισσότερα συμπτώματα έρχονται στο φως. Για παράδειγμα, εάν έχετε χάσει πρόσφατα την όσφρηση ή τη #γεύση σας, υπάρχει πιθανότητα να έχετε προσβληθεί από τον ιό. Μέχρι στιγμής, έχουμε ακούσει ότι προειδοποιητικά συμπτώματα είναι η εμφάνιση πυρετού, πονοκεφάλου, δύσπνοιας ή βήχα. Όμως τώρα είναι φανερό πως η #μύτη γνωρίζει πολύ περισσότερο, πιθανότατα και πριν από τον υπόλοιπο οργανισμό σας, αν έχετε έρθει σε επαφή με τον κορωνοϊό.
Για ορισμένα άτομα, μπορεί και να είναι το μοναδικό #σύμπτωμα ή το πρώτο που εμφανίζεται. Όπως και να έχει είναι απαραίτητο να μείνετε σπίτι και να φροντίσετε τον εαυτό σας. Και με την έννοια φροντίδα εννοούμε να τονώσετε το #ανοσοποιητικό σας με συμπληρώματα (βιταμίνες C, D, E και ψευδάργυρο), να πίνετε φυσικά #βότανα και να τρώτε υγιεινά.
Κυρίως όμως να μείνετε σπίτι για τουλάχιστον 7 ημέρες όταν έχετε προειδοποιητικά σημάδια.
Αυτές οι αθώες φαινομενικά #αλλοιώσεις της γεύσης και της όσφρησης μπορεί να προηγούνται της πλήρους έξαρσης της νόσου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ως φορέα του COVID-19 είναι ότι ο οργανισμός σας μπορεί να αρκεστεί σε αυτά τα «άκακα» συμπτώματα ενώ στην πραγματικότητα εσείς θα #μεταδίδετε τη νόσο σε άλλους. Γι’αυτό παράκληση να είστε πολύ προσεκτικοί εάν εμφανίσετε ξαφνικά τα παρακάτω συμπτώματα:
#Υποσμία – μειωμένη όσφρηση.
#Ανοσμία – παντελής έλλειψη όσφρησης.
#Δυσγευσία – αλλοιωμένη ή μειωμένη αίσθηση γεύσης.
#Αγευσία – παντελής έλλειψη γεύσης
Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά τα συμπτώματα είναι αναστρέψιμα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι και τα 4 συμπτώματα συχνά σχετίζονται με ασθένειες του αναπνευστικού και αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Για παράδειγμα, όταν έχετε κρυολογήσει ή έχετε #γρίπη, είναι αναμενόμενο να τα εμφανίσετε. Η όρεξή σας μειώνεται, το φαγητό σάς φαίνεται άνοστο και σας είναι αδύνατο να μυρίσετε το οτιδήποτε, ακόμη και αν δεν έχετε βουλωμένη μύτη. Όταν όμως υποχωρεί η ίωση η όσφρησή σας #επανέρχεται. Το ίδιο και η όρεξή σας.
Γι’αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτά τα συμπτώματα συνδέονται και με τον κορωνοϊό. Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό πως η #ιογενής ανοσμία επέρχεται στο 40% των νοσούντων από κρυολόγημα ή γρίπη και μπορεί να παραμείνει και μετά την ίωση. Ενώ η ανοσμία κατά παράδοση παρατηρείτε συνήθως στις γυναίκες μεταξύ 40-60 ετών, ο COVID-19 προκαλεί ανοσμία και στους άνδρες.
Στη Γερμανία 2 στα 3 περιστατικά εμφάνισαν ανοσμία ή υποσμία. Το ίδιο και το 66% των περιστατικών στην Κίνα και στη Νότια Κορέα. Πολλοί ασθενείς που μολύνθηκαν με κορωνοϊό εμφάνισαν ελαφριά συμπτώματα από το αναπνευστικό αλλά πλήρη απώλεια της όσφρησης.
Οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό πρέπει πάντα να ρωτούν τον ασθενή που επισκέπτεται το νοσοκομείο ή το ιατρείο αν υπάρχουν #διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης.
Αν η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι θετική τότε ίσως επιτευχθεί έγκαιρη #διάγνωση της προσβολής από τον ιό και άμεση χορήγηση ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας. Επίσης ενημερώνεται άμεσα όλη η οικογένεια και μπαίνει σε επιτήρηση και καραντίνα για αποφυγή της διασποράς του ιού.
Πριν σας δημιουργηθεί άγχος είναι καλό να γνωρίζετε ότι ανοσμία μπορεί να προκληθεί και από την καθημερινή #φαρμακευτική αγωγή σας.
Ποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές της όσφρησης :
➡️ Τα φάρμακα του θυρεοειδούς.
➡️ Τα αντιβιοτικά όπως η Αμοξικιλίνη( Amoxil), η Σιπροφλοξασινη(Ciproxin, Ufexil),η Αζιθρομυκίνη( Zithromax).
➡️ Αντιυπερτασικά φάρμακα όπως η Αμλοδιπίνη( Norvasc, Amlopen, Amlotens), η εναλαπρίλη( Renitec), η διλτιαζέμη( Tildiem), η νιφεδιπίνη( Adalat)
➡️ Οι στατίνες(φάρμακα για τη χοληστερίνη)όπως η ατορβαστατίνη( Lipitor, Atrost), πραβαστατίνη( Pravachol), λοβαστατίνη( Mevacor)
➡️ Η πρεδνιζολόνη( Prezolon)
➡️ Οι βενζοδιαζεπίνες( Xanax, Clonotril, Stedon)
➡️ Τα ρινικά σπρέι για την αποσυμφόρηση της μύτης.
➡️ Φάρμακα για τη ναυτία και τον ίλιγγο.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανοσμία είναι οι πολύποδες της μύτης, οι τραυματισμοί της μύτης και του κρανίου, μια χειρουργική επέμβαση στη μύτη και η εισπνοή τοξικών ουσιών.

Τα 6 βήματα που πρέπει να κάνουμε αν χάσουμε την όσφρηση μας και δεν παίρνουμε κάποια από τα παραπάνω φάρμακα.
1. #Αυτοαπομόνωση γιατί μπορεί να είναι λοίμωξη Covid-19
2. Άμεση #ενημέρωση του γιατρού μας.
3. Αν μπορούμε, κάνουμε τεστ #ανίχνευσης Covid-19
4. Παρακολουθούμε αν θα εμφανίσουμε και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό και βήχα.
5. Ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες και συμπληρώματα για το ανοσοποιητικό μας. Βιταμίνη C, βιταμίνη D, Σαμπούκο, Αστράγαλο, Εχινάκεια.
6. Ψεκάζουμε τη μύτη μας με φυσιολογικό ή θαλασσινό νερό χρησιμοποιώντας τα ειδικά ρινικά σπρει(Physiomer, Sinomarin)

Στις ιογενείς λοιμώξεις η όσφρηση επανέρχεται σταδιακά με το πέρας της ίωσης. Για τη λοίμωξη από το κορωνοϊό δεν έχουμε ακόμη επαρκείς πληροφορίες αλλά το φαινόμενο της ανοσμίας ή της υποσμίας δείχνει να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την ίαση.

Credit to: Suzy Cohen, Pharmacist