Τσάι του βουνού! Ο θησαυρός που στολίζει τις όμορφες πλαγιές της χώρας μας

Το άλλο όνομα του ειναι σιδερίτης και έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Υπάρχουν μελέτες για θεραπευτικές ιδιότητες στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάϊμερ, στην οστεοπόρωση, στο σακχαρώδη διαβήτη και τις ιώσεις. Περιέχει φλαβονοειδή, κυκλοδεξτρίνες και πολυφαινόλες με ασύγκριτη αντιοξειδωτική δράση. Αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και της ήρεμης σκέψης.

Στην αγορά το τσάι βουνού νέας εσοδείας, βγαίνει το χειμώνα. 
➡️ Ειναι πολύ σημαντικό να αναζητούμε την προσεγμένη συσκευασία του καθώς και την προέλευση του. Το φυτό φυτρώνει και αναπτύσσεται σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 500 έως και 2000 μέτρα. Όσο μεγαλύτερο το υψόμετρο τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα του σε ωφέλιμα συστατικά. Σε υψηλό υψόμετρο τα ζιζάνια επιβιώνουν με δυσκολία λόγω ελαττωμένου ποσοστού οξυγόνου. Αντίθετα στα χαμηλά υψόμετρα ο καλλιεργητής θα χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα για την προστασία της καλλιέργειας του.
➡️ Σε ένα αφέψημα σιδερίτη χρησιμοποιούμε κυρίως τα άνθη αλλα τα φύλλα και το στέλεχος είναι επίσης πολύ χρήσιμα. Όσο πιο ακέραιο είναι το φυτό, σε αντίθεση με το τριμμένο,τα φακελάκια και τα μικρά κομμάτια, τόσο πιο πολύτιμο στο να δώσει τις ιδιότητες του. Στα σημεία που κόβεται το φυτό σχηματίζονται « πληγές» που δημιουργούν ανεπιθύμητες οξειδώσεις.
➡️ Δεν βράζουμε το τσάι του βουνού μαζί με το νερό γιατί αυτό ειναι καταστρεπτικό για τη βιταμίνη C που περιέχει. Βάζουμε το φυτό στο φλυτζάνι και προσθέτουμε νερό που βράζει και το αφήνουμε λίγα λεπτά για να δώσει ενα καλό εκχύλισμα.
➡️ Το κρατάμε σε γυάλινο, καλύτερα σκουρόχρωμο,βάζο και όχι στο πλαστικό σακουλάκι του

Αφήστε μια απάντηση