50% των έφηβων κοριτσιών πιστεύουν οτι είναι υπέρβαρες

Ενα αρκετά συχνό φαινόμενο της εποχής μας είναι η προσπάθεια των νέων κοριτσιών να αδυνατίσουν ακόμη περισσότερο παρά το γεγονός οτι το βάρος τους είναι ιδανικό. Απευθύνονται σε όποιον νομίζουν οτι θα τις βοηθήσει να βρουν το μαγικό “σκεύασμα” η το μαγικό τρόπο να χάσουν κιλά και να αποκτήσουν την εικόνα που επιθυμούν. Κάπως ετσι ξεκινούν οι διατροφικές διαταραχές που μπορεί να αποβούν απειλητικές για την υγεία και τη ζωή τους. Οι γονείς αργούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και τείνουν να υποτιμούν τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει η συμπεριφορά του παιδιού τους. 

Μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες μικρές συμβουλές που η διαιτολόγος Χαρά Βλάσση, πολύτιμη συνεργάτης του φαρμακείου μας, παραθέτει για εσάς!

Η συνεχής ενασχόληση των μέσων και των ειδικών με την παχυσαρκία καθώς και τα λάθος πρότυπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ, έχουν οδηγήσει πολλές έφηβες να θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρες, να είναι πολύ αυστηρές με την εικόνα τους και να είναι δυστυχισμένες. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

1. Είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί. Αν το παιδί μας θεωρούμε πως είναι υπέρβαρο, είναι καλύτερα να του το πούμε. Έτσι το προστατεύουμε καλύτερα, γιατί θα το αντιμετωπίσει μαζί μας και όχι μόνο του με οποιαδήποτε «μέθοδο».

2. Εξηγούμε και συζητάμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας από νωρίς. Έτσι προετοιμάζουμε το παιδί να δεχτεί ομαλά την αύξηση λιποκυττάρων που αναπόφευκτα θα συμβεί.

3. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να αγαπάει το σώμα του και να το σέβεται.

4. Παροτρύνουμε το παιδί μας να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα. Έτσι βελτιώνεται η εικόνα του σώματός του και η διάθεσή του.

5. Συμμετέχουμε όλοι στον υγιεινό τρόπο ζωής. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να επιφέρουν τεράστια αλλαγή.

6. Συμβουλευόμαστε κάποιον ειδικό. Οι έφηβοι είναι αφοριστικοί με τους γονείς τους, ενώ μπορεί να ακούσουν κάποιον «τρίτο».

7. Ακούμε και δείχνουμε ενδιαφέρον. Μπορεί να μην κατανοούμε γιατί το παιδί μας παιδεύεται να χάσει 2 κιλά. Όμως για εκείνο είναι πολύ σημαντικό. Βοηθάμε να πετύχει το στόχο του σωστά, γιατί μια ενδεχόμενη άρνησή μας μπορεί να αποβεί ολέθρια.

8. Υιοθετούμε τις υγιεινές «τρελές» ιδέες ή συνταγές που με καμάρι μοιράζεται η κόρη μας μαζί μας. Όταν είμαστε μαζί και κοντά είναι πιο εύκολο να ελέγχουμε την κατάσταση.

9. Αν παρατηρούμε έντονη ενασχόληση του παιδιού μας με το βάρος του και την εικόνα, αρχικά του βρίσκουμε άλλα ενδιαφέροντα. Αν αυτό αποτύχει, σε επόμενο στάδιο συζητάμε με κάποιον σύμβουλο.

10. Πηγαίνουμε χρόνια πίσω, στη δικιά μας εφηβεία και γινόμαστε οι μαμάδες που θα θέλαμε να είχαμε.

Μια έφηβη, παρατηρεί τα πάντα πάνω και μέσα της να αλλάζουν. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε εκεί σταθεροί σαν βράχοι και ανθεκτικοί σαν κυματοθραύστες.

Αφήστε μια απάντηση