Όσπρια

«Πάλι φασολάδα θα φάμε;» Πόσες φορές μπορεί να έχουμε αντιδράσει όταν πεινασμένοι γυρνάμε σπίτι και αντί για το αγαπημένο μας φαγητό συναντάμε κάποιο όσπριο;

Οι περισσότεροι ως παιδιά αλλά και στην ενήλικη ζωή μας τα αποφεύγουμε χωρίς δυστυχώς να γνωρίζουμε για τι διατροφικό θησαυρό μιλάμε…Αυτοί οι τόσοι δα αποξηραμένοι σπόροι φυτών αποτελούν βασικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής επειδή είναι οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης και πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά. Έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και είναι μία από τις πιο οικονομικές και βιώσιμες πηγές τροφίμων. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας ο ρόλος τους ήταν πρωταρχικός στην κάλυψη βασικών αναγκών των ανθρώπων σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατανάλωσή τους βοήθησε αποτελεσματικά την επιβίωση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους, ειδικά σε περιόδους που οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απειλούσαν με υποσιτισμό μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπάρχουν πάνω από 15.000 είδη οσπρίων αλλά μόνο μερικά αποτελούν μέρος της διατροφής των ανθρώπων. 

Ας δούμε όμως τι κερδίζουμε καταναλώνοντας #όσπρια:

Η κατανάλωση τους τροφοδοτεί τον οργανισμό με:

– Πρωτεΐνες

– Φυτικές Ίνες

– Υδατάνθρακες

– Σίδηρο

– Φυλλικό οξύ

– Αντιοξειδωτικά

– Ωφέλιμα βακτήρια (προβιοτικά) που βελτιώνουν τις λειτουργίες του εντέρου και συνεισφέρουν αποτελεσματικά στην καλή γαστρεντερική υγεία.
Έτσι λοιπόν μας βοηθούν 

– Στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων: Οι ισοφλαβόνες των οσπρίων μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. 

– Στην ισορροπία της χοληστερόλης.

– Καλή υγεία των οστών: Οι ισοφλαβόνες βοηθούν στην προστασία από την οστεοπόρωση, ιδίως σε γυναίκες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εμμηνόπαυσης

 – Κατά των ορμονοευαίσθητων καρκίνων: Οι ισοφλαβόνες, αναστέλλοντας τους υποδοχείς οιστρογόνων, μπορούν επιπλέον να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία ενάντια σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους, όπως είναι αυτός του μαστού και του προστάτη.

– Ενίσχυση μνήμης: Έχει βρεθεί ότι η δίαιτα πλούσια σε ισοφλαβόνες των οσπρίων βελτιώνει τη μνήμη και τη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού. Βοηθούν στη διατήρηση της προσοχής, στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων και στην προφορική μνήμη.

– Στη μακροζωία: Είναι ενδιαφέρον ότι ένας από τους λόγους, για τους οποίους τα όσπρια μας κάνουν να ζούμε περισσότερο, μπορεί να είναι στο ότι δεν περιέχουν κάποια βασικά αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη. Ερευνητές προσφάτως πρότειναν ότι η περιορισμένη πρόσληψη μεθειονίνης ενδεχομένως να αυξάνει τη διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι το ίδιο ευεργετική με τον περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης.

– Καταπολέμηση της οξείδωσης: Τα όσπρια αποτελούν καλή #πηγή αντιγηραντικών αντιοξειδωτικών.

– Διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης. Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Φυσικά ας αναφέρουμε εδώ πως, γευστικά, είναι εξαιρετικά νόστιμα και για όσους βιαστούν να ανταπαντήσουν να πούμε πως οι συνταγές με όσπρια που κυκλοφορούν είναι εκατοντάδες, μιας και μπορούν να ταιριάξουν με άπειρους συνδυασμούς, από κρύα εύκολα πιάτα μέχρι και τα πιο εξεζητημένα. Έτσι σίγουρα μπορούμε να βρούμε έστω 2-3 συνταγές που ταιριάζουν στον ουρανίσκο μας!

Ας αφήσουμε λοιπόν τις δικαιολογίες και ας αρχίζουμε να εντάσσουμε αυτά τα μικροσκοπικά superfoods στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.