Το κρασί και το τυρί πάνε μαζί

«Το κρασί και το τυρί πάνε αιωνίως μαζί, όπως η ασπιρίνη και ο πονοκέφαλος ή το καλοκαίρι και το φεγγάρι, ή οι καλοί άνθρωποι και τα ευγενή έργα»
M.F.K. Fisher

Υπάρχουν μερικοί #συνδυασμοί στον κόσμο που μοιάζει πως είναι γραφτό να πηγαίνουν παρέα, όπως το λάδι με το ξύδι και φυσικά το κρασί με το τυρί! Σε αυτόν ακριβώς τον αιώνιο δεσμό του κρασιού με το τυρί θα αναφερθούμε. 

Για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από ένα ποτήρι κρασί που συνοδεύεται από ένα πιάτο με εκλεκτά τυριά. Σε πολλές περιοχές που παράγουν κρασί συνηθίζουν να το συνδυάζουν με τοπικά τυριά και αυτό από μόνο του αναγνωρίζεται σε διάφορα μέρη του κόσμου ως τέχνη. Πάρτε για παράδειγμα το γαλλικό #Brie. Αυτή η περιοχή φημίζεται για την πληθώρα των κρασιών με ταννίνες. Το #Beaujolais που παράγεται στην περιοχή συχνά το σερβίρουν με το τοπικό Brie. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά.

Η Ημέρα του Κρασιού με το Τυρί, μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτή την παράδοση αλλά και να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας, όσον αφορά στο συνδυασμό διαφορετικών τύπων κρασιού και τυριού. Οι συνδυασμοί τροφών σχεδόν πάντα αφορούν το πάντρεμα ενός τροφίμου με έντονη γεύση, όπως είναι το κρασί, με ένα πλούσιο σε λίπος τρόφιμο όπως είναι το τυρί και αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιστήμης της γαστρονομίας. Όσο περισσότερο καταναλώνουμε ένα κρασί με έντονη γεύση τόσο οδηγούμαστε σε ξηροστομία. Στο σημείο αυτό λοιπόν κάνει την εμφάνισή του το τυρί που με την πλούσια λιπαρή υφή του αντισταθμίζει τη δράση του κρασιού. 

Αν πάλι θέλετε μικρές συμβουλές για να κάνετε σωστούς συνδυασμούς ακολουθείστε τους παρακάτω κανόνες:

🧀 Όταν έχετε αμφιβολίες, ένα τυρί με καρύδια δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.🍷 Τα κρασιά και τα τυριά με την ίδια προέλευση, ταιριάζουν καλύτερα.

🧀 Τα σαμπανιζέ κρασιά ταιριάζουν απόλυτα με κρεμώδη, μαλακά τυριά. Αυτό συμβαίνει γιατί το κρασί με την οξύτητα και την υψηλή περιεκτικότητά του σε ανθρακικό, λειτουργεί σαν καθαριστικό για τον ουρανίσκο από τα κρεμώδη τυριά που κολλούν όπως το Cremont, το Camembert, το Muenster και το Brie.

🍷 Τα πιο γλυκά κρασιά ταιριάζουν υπέροχα με πιο ιδιαίτερα τυριά, όπως για παράδειγμα το Moscato που συνδυάζεται άψογα με τα μπλε τυριά. Και αυτό συμβαίνει γιατί η γλυκύτητα του κρασιού μετριάζεται από την έντονη γεύση των συγκεκριμένων τυριών.

🧀 Τα ωριμασμένα τυριά συνδυάζονται με τα κόκκινα κρασιά. Αναζητήστε τυριά ωρίμανσης τουλάχιστον ενός έτους, όταν σερβίρετε κόκκινο κρασί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα λιπαρά του τυριού έρχονται σε αντίθεση με τις ταννίνες του κρασιού. Τέτοιου είδους τυριά είναι το Προβολόνε, το Γκούντα και το Τσένταρ.🍷 Συνδυάστε τυριά με κρασιά που έχουν παρόμοια έντονη γεύση. Εάν στοχεύετε σε ένα Cabernet Sauvignon για παράδειγμα, το τυρί θα υπερκαλυφθεί από την έντονη και πλούσια γεύση του κρασιού.

Πειραματιστείτε λοιπόν με τους συνδυασμούς, διασκεδάστε κόβοντας διαφορετικά τυριά και διακοσμώντας όμορφα το πιάτο σας και νιώστε την έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο σας από το εκπληκτικό πάντρεμα των αρωμάτων ενός καλού κρασιού με την αντίθεση της αλμυρής και πλούσιας υφής του τυριού.

Είναι ένα αχτύπητο γευστικό δίδυμο που δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ.