Το ευεργετικό αμυγδαλέλαιο

Τη βλέπουμε να στέκει ντυμένη στα ροζ ή λευκά, κάπου στο τέλος της βαρυχειμωνιάς, καμαρωτή, με τα όμορφα άνθη της να σκορπίζουν στο πρώτο θρόισμα του αέρα και να καλούν τη φύση να αρχίσει να αποτινάζει από πάνω της τη #βαρυχειμωνιά. Είναι η αμυγδαλιά. 

Σε πολλές κουλτούρες και θρησκευτικές παραδόσεις, ακόμη και στη Βίβλο, αναφέρεται ως σύμβολο επαγρύπνησης και υπόσχεσης, εξαιτίας της πρώιμης ανθοφορίας της. Στην Ισπανία, η 1η Φεβρουαρίου είναι γνωστή ως η «Ημέρα του ερχομού των ανθών» όπου προσφέρονται στην Παναγία οι καρποί του πρώτου δένδρου που άνθισε μετά στο χειμώνα και δεν είναι άλλο από την αμυγδαλιά.

Το αμύγδαλο, είναι ένα εύγευστος καρπός και το έλαιο που παράγει έχει εξαιρετικές ιδιότητες για τη λειτουργία του ομώνυμου τμήματος του εγκεφάλου μας, την «αμυγδαλή», που ελέγχει την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις, να αναπτύσσουμε μνήμες και να επεξεργαζόμαστε συναισθήματα.

Ένα από τα πιο γνωστά του όμως παράγωγα είναι το αμυγδαλέλαιο, που από τα παλιά χρόνια μέχρι τις μέρες μας εξακολουθεί να δίνει θεαματικά αποτελέσματα χάρη στις καλλυντικές και δερματολογικές του ιδιότητες. Το Αμυγδαλέλαιο έχει δύο παράγωγα: το Έλαιο πικραμύγδαλου και του Γλυκό αμυγδαλέλαιο.

Το πικραμύγδαλο είναι το έλαιο που βγαίνει από τα ροζ λουλούδια, καθώς και από τις άγριες αμυγδαλιές. Από τη σύνθλιψη και την επεξεργασία του καρπού, παράγεται ένα δηλητήριο, το γνωστό κυάνιο. Ως έλαιο είναι, όμως, εξαιρετικά χρήσιμο για επάλειψη σε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το γλυκό αμυγδαλέλαιο είναι από την άλλη, είναι ένας θησαυρός για το δέρμα και τα μαλλιά. Στην αγιουβερδική ιατρική το αμυγδαλέλαιο βοηθά το αναπαραγωγικό σύστημα, τους μύες και τα κόκκαλα. Θεωρείται τονωτικό για τον εγκέφαλο, το αίμα και το δέρμα και το χρησιμοποιούν συχνά για την ενίσχυση της μνήμης, του ανοσοποιητικού και της μυικής δύναμης. Στην σύγχρονη κοσμητολογία, το αμυγδαλέλαιο βοηθά στη διατήρηση της απαλότητας και της ζωντάνιας του δέρματος και των μαλλιών και μειώνει την εμφάνιση της πρόωρης γήρανσης και των ρυτίδων. Περιέχει omega 9 που έχουν αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και προλαμβάνουν τις φλεγμονές και τους πόνους στις αρθρώσεις. Το αμυγδαλέλαιο μπορεί να θεραπεύσει τα επιφανειακά εγκαύματα, την ξηροδερμία και βοηθά στις δερματολογικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Οι αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες σε συνδυασμό με την έλλειψη της λιπαρότητας που έχει, το καθιστούν ιδανικό για ένα νεανικό, απαλό και χωρίς σπυράκια δέρμα. Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου, ενυδατώνει, αναγεννά και προστατεύει την επιδερμίδα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η τακτική επάλειψη του πριν το βραδινό ύπνο μπορεί να απομακρύνει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια. Η επάλειψη των νυχιών με αμυγδαλέλαιο τα βοηθά να μεγαλώσουν, και τα κάνει πιο δυνατά. Μειώνει την τριχόπτωση και βοηθά στην ανάπτυξη νέων υγιών τριχών. 

Απαριθμώντας τις ευεργετικές ιδιότητες του αμυγδάλου δεν μοιάζει υπερβολή να αποκαλούμε το αμύγδαλο «βασιλιά των καρπών».