Ο λευκός κρίνος της Παναγίας

Ο Κρίνος. Θεωρείται από τα πιο όμορφα και λεπτεπίλεπτα λουλούδια της Άνοιξης. Το λευκό του χρώμα υπήρξε ανέκαθεν το χρώμα που συμβόλιζε την αγνότητα, γι’ αυτό και πάντα τα λευκά λουλούδια είχαν ξεχωριστή σημασία σε όλες τις θρησκείες. Ο λευκός κρίνος ή κρίνος της Παναγίας αναφέρεται σαν θρησκευτικό σύμβολο εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Τοιχογραφίες που βρέθηκαν στην Κρήτη από την Μινωική εποχή, αλλά και στην Θήρα καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα, δείχνουν ότι ο λευκός κρίνος είχε εξέχουσα θέση μεταξύ των θρησκευτικών συμβόλων στην καρδιά των προγόνων μας. Με την έλευση του Χριστιανισμού, οι αρχαίες θρησκευτικές αναφορές ενσωματώθηκαν στη νέα θρησκεία που υιοθέτησε το σύμβολο του λευκού κρίνου. 

Σύμφωνα με τη λαϊκή μας παράδοση, είναι ένα λουλούδι που είναι σε θέση να μεταφέρει καλούς οιωνούς. Η απλότητα και η κομψότητα των πετάλων του συνδέονται με μια καλή ζωή και #καλή #τύχη. Σύμβολο της αγνότητας αντιπροσωπεύει το συναίσθημα της αγάπης και της αμέριστης φροντίδας. Το υπέροχο αυτό λουλούδι με την λιτή και απέριττη μορφή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές το Πάσχα στον στολισμό του Επιταφίου. Ονομάζεται εξάλλου και παρθενόκρινος, γιατί έχει συνδεθεί στη συνείδησή μας με την Παναγία μας. 

Ο κρίνος, η κάλλα, όπως είναι το άλλο όνομα του, παρά την πένθιμη φήμη του, είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό λουλούδι, πολύ αγαπητό στην κηπουρική γιατί δεν απαιτεί πολλή φροντίδα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν το συναντάμε πια σε κήπους, όπως παλαιότερα. Η προτίμηση του κόσμου για φυτά που δημιουργούν άνθη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τους κρίνους που δεν έχουν μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, φαίνεται ότι έχει παίξει ρόλο. Επιπλέον, οι κρίνοι προτιμούν ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από ρεύματα αέρα, και δεν είναι ιδανικοί για όλα τα σπίτια. Αναπτύσσονται ευκολότερα σε γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση, ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα, και χρειάζονται αρκετό χώρο για την ανάπτυξή τους. Επομένως, οι κήποι φαίνεται να διαθέτουν ευνοϊκότερες συνθήκες για να ευδοκιμήσουν, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν παραδώσει τη θέση τους σε άχαρες πολυκατοικίες και σε μπαλκόνια που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν το μοναδικό αυτό λουλούδι. 

Το σίγουρο είναι ότι η σπάνια πλέον εμφάνιση του στους στολισμούς οδηγεί τον λευκό κρίνο στην παρουσία μόνο των παιδικών αναμνήσεων μας. Μήπως αξίζει να δώσουμε στο κομψό αυτό άνθος που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θρησκευτικής μας παράδοσης, μια δεύτερη ευκαιρία και μια νέα ζωή που θα συνδεθεί με την ελπίδα, την χαρά και την αγνότητα της φύσης που μεταφέρει ο ερχομός της Άνοιξης;