Θερμόμετρο υπέρυθρης ακτινοβολίας

Η εικόνα ίσως σας είναι γνωστή. Αρμόδιος υπάλληλος στρέφει το πιστόλι #θερμόμετρο προς το #μέτωπο μας προσπαθώντας να πάρει τη θερμοκρασία μας κατά την είσοδο μας σε ένα χώρο που τηρεί υψηλές προδιαγραφές προφύλαξης από την επιδημία #COVID. Ίσως κάποιοι να αναρωτηθούν πως ακριβώς λειτουργούν οι συσκευές ανίχνευσης της υπέρυθρης ακτινοβολίας και ίσως λιγότεροι γνωρίζουν ότι η σωματική μας θερμοκρασία ακόμη και αν αγγίξει τους 39 βαθμούς Κελσίου εκπέμπει μια ισχυρή ακτινοβολία στην περιοχή του αόρατου υπέρυθρου, δηλαδή κάτω ή πέρα από αυτήν του ερυθρού. Η συσκευή αυτή που αποκαλείται θερμόμετρο μετώπου ανιχνεύει την #αόρατη σε εμάς #ακτινοβολία. 

Κάποιοι λένε ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία ανακαλύφθηκε τυχαία, άλλοι πάλι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία μελετήθηκε διεξοδικά και επίσημα από τον Sir Frederick William Herschel (1738-1822). Μουσικός, αστρονόμος, κατασκευαστής τηλεσκοπίων, ο Χέρσελ ήταν ένας λαμπρός επιστήμονας , αναγνωρισμένος για το πολύπλευρο έργο του. Ο Χέρσελ, λοιπόν, ανακάλυψε το υπέρυθρο φάσμα κατά την προσπάθειά του να μελετήσει τις κηλίδες του Ήλιου το 1800. Ουσιαστικά, ο Χέρσελ ήταν ο πρώτος που απέδειξε έμπρακτα ότι υπάρχουν αόρατα μέρη στο φάσμα του φωτός και ονόμασε τις ακτίνες αυτού του μέρους του φωτός θερμιδικές. Από τότε, η έννοια της υπέρυθρης ακτινοβολίας και το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα του φωτός έχει ερευνηθεί διεξοδικά και σε βάθος και έχει εφαρμοσθεί σε πολλές συσκευές. 

Σε πρώτη προσέγγιση μια τέτοια συσκευή όπως εκείνο το μικρό πιστόλι που σε σημαδεύει στο μέτωπο φαίνεται να είναι ιδανική λύση για την #πανδημία. Χωρίς επαφή, σε απόσταση ασφαλείας και σε χρόνο μισό έως δύο δευτερόλεπτα να έχεις τη θερμοκρασία ενός ατόμου. Είναι όμως ένας τρόπος #ακριβής και αλάνθαστος; Και δεν είναι μόνο το πολύ μεγάλο θέμα πως κάποιος μπορεί να είναι #ασυμπτωματικός φορέας του ιού χωρίς να έχει πυρετό. Υπάρχουν και άλλες δυσκολίες για να ξεχωρίσει κάποιος μέσα στο πλήθος να έχει θερμοκρασία πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. Η ακρίβεια μέτρησης στις συσκευές ποικίλλει από 2 δέκατα του βαθμού έως και 2 ολόκληρους βαθμούς Κελσίου. Αν προσθέσουμε ότι κάποιος επιχειρεί να πάρει με το πιστόλι τη θερμοκρασία ανθρώπων που έχουν σταθεί ώρα στον ήλιο, καταλαβαίνουμε ότι τα #αποτελέσματα δεν είναι πάντα ιδιαίτερα #αξιόπιστα. 

Το μέτωπο είναι από τα χειρότερα σημεία να στοχεύσει κάποιος για τη λήψη θερμοκρασίας διότι επηρεάζεται πολύ από την εξωτερική θερμοκρασία και την κάλυψη του( καπέλο, σκούφος, κρύο, καύσωνας). Το καλύτερο σημείο του προσώπου για ακριβή μέτρηση είναι ο #δακρυϊκός #πόρος, στη γωνία του ματιού κοντά στη μύτη, όπου υπάρχει καλή ροή αίματος. Αλλά δεν είναι εύκολο να στοχεύσει κάποιος από μακρυά το σημείο αυτό του προσώπου, ιδιαίτερα όταν ο άλλος κινείται ή φοράει γυαλιά ακόμη και με διάφανα κρύσταλλα. Οι υπέρυθρες ακτίνες ανακλώνται από το γυαλί και δεν το διαπερνούν. Επίσης κάποιος που έχει πάρει #αντιπυρετικό και έχει ρίξει τη θερμοκρασία του, είτε επίτηδες είτε χωρίς δόλια πρόθεση θα περάσει τον έλεγχο θερμοκρασίας ανενόχλητος. 

Φαίνεται πως στην καλύτερη περίπτωση τα θερμόμετρα μετώπου μπορούν να εντοπίσουν κάποιους με πυρετό αλλά όχι να εξασφαλίσουν πως δεν θα κυκλοφορούν μέσα στο πλήθος φορείς του ιού.