Η σωστή φροντίδα της μάσκας μας

Χειρουργική ή υφασμάτινη, με ευφάνταστα σχέδια, η #μάσκα έχει γίνει μέρος της ενδυμασίας μας και η κύρια #ασπίδα προστασίας μας από τον ιό.

Και ενώ για τις #χειρουργικές μάσκες η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στη σωστή απόρριψη τους σε κλειστούς κάδους ή σε ατομικές πλαστικές συσκευασίες και στο καλό #πλύσιμο των #χεριών πριν και μετά την αφαίρεσή τους, για τις υφασμάτινες η επαναχρησιμοποίησή τους απαιτεί να ακολουθούμε ορισμένους επιπλέον κανόνες για την καλή αποστείρωσή τους, προκειμένου να παραμείνουμε #προστατευμένοι.

Όταν βγάζουμε τη μάσκα και πρόκειται να την πλύνουμε αμέσως, τη βάζουμε απευθείας στο πλυντήριο ή σε λεκάνη με υγρό σαπούνι και #βραστό νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Σε περίπτωση που θέλουμε να αναβάλλουμε την πλύση για άλλη στιγμή, καλό είναι να τοποθετούμε τη μάσκα διπλωμένη σε ένα ειδικό κάδο με καπάκι. Ορισμένοι μάλιστα επιστήμονες συνιστούν τη χρήση #χλωρίνης μαζί με το κανονικό απορρυπαντικό σε νερό με θερμοκρασία τουλάχιστον 60 βαθμών. Σε περίπτωση που η μάσκα αναγράφει στο εσωτερικό της οδηγίες πλυσίματος, τις ακολουθούμε πιστά και σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ελέγχουμε το σύνολο των χρήσεων ή την κατάσταση του υφάσματος, ώστε να παραμένει η ύφανσή της #αναλλοίωτη. Μόλις ξεπλυθεί η μάσκα την στεγνώνουμε στον ήλιο η κοντά σε θερμαντικό σώμα εκτός και αν υπάρχει διαφορετική αναφορά από τον κατασκευαστή.

Το σίγουρο είναι ότι η #διαπερατότητα του υφάσματος των μασκών #μεταβάλλεται από τα πλυσίματα και καλό είναι να λαμβάνετε πληροφορίες για τη διάρκεια της αποτελεσματικότητας της. Μια καθαρή αποστειρωμένη και σωστά πλυμένη μάσκα που το ύφασμά της δεν έχει αλλοιωθεί ή ταλαιπωρηθεί από πολλά και ακατάλληλα πλυσίματα, σε συνδυασμό με την #τήρηση των #αποστάσεων και την ορθή χρήση απολυμαντικών, έχει τη δύναμη να #αποτρέψει την #εξάπλωση του κορωνοϊού και να δώσει χρόνο στη σύγχρονη ιατρική να νικήσει έναν ακόμη απρόσκλητο #εχθρό του πλανήτη μας.