Η επιδείνωση της ακμής το φθινόπωρο

H ακμή δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή των εφήβων. Η πιθανότητα εμφάνισης ακμής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μεγάλη, όχι μόνο σε όσους ταλαιπωρούνται ήδη από την παρουσία της αλλά και σε όλες τις επιδερμίδες που έχουν τάση εμφάνισης ακμής. Τα νέα παιδιά πολλές φορές παρατηρούν την ακμή τους να σβήνει το καλοκαίρι. Αυτο συμβαίνει γιατί ο ήλιος δρα βακτηριοστατικά στην ανάπτυξη του υπευθύνου για την ακμή βακτηρίου P.Acnes. Το μαύρισμα συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας γιατί καλύπτει τις κοκκινίλες, τα σημάδια, τις σκούρες κηλίδες και δίνει στην επιδερμίδα μια ηλιοκαμμένη ομοιόμορφη όψη. Παράλληλα το θαλασσινό νερό στεγνώνει την επιδερμίδα και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. Και φυσικά το καλοκαίρι ανεβαίνει η διάθεση και η ψυχολογία μας και αυτό πάντα αντικατοπτρίζεται με τη βελτίωση της εικόνας του δέρματος μας. 

Ωστόσο όλα χρειάζονται μέτρο: ναι στον ήλιο κατά της ακμής, αλλά η πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα κάνοντας τη νόσο να «φουντώσει» το φθινόπωρο και να απαιτείται πολύ δυνατή φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της. Μια έξαρση που οφείλεται και στην πτώση της θερμοκρασίας, στον άνεμο, την χαμηλή υγρασία, αλλά και στην ψυχική μας διάθεση. Η αναγκαστική επιστροφή στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις μας δημιουργεί επιπλέον άγχος κάτι που επηρεάζει την αύξηση της παραγωγής σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την έξαρση της ακμής:

⏩ Με απαραίτητη χρήση αντιηλιακού. Το αντιηλιακό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος κάθε μέρα, κάθε μήνα κάθε εποχή. Ειδικά δε για τα άτομα που κάνουν θεραπεία για την ακμή με προϊόντα που μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησια. Επίσης οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών για τη θεραπεία της ακμής δεν πρέπει να ξεχνούν τη συστηματική εφαρμογή αντηλιακού στο πρόσωπο ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης δερματικών δυσχρωμιών. Μεγάλο ρόλο παίζει και η επιλογή του αντηλιακού προϊόντος, το οποίο δεν πρέπει να είναι λιπαρό και να κλείνει τους πόρους οδηγώντας σε επιδείνωση. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα μακιγιάζ για την κάλυψη των ατελειών. Τέλος μία ρητή απαγόρευση προς όλα τα νέα παιδιά με ακμή να μην «πειράζουν» τα σπυράκια τους και μετά να εκτίθενται στον ήλιο, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση δυσχρωμιών στο δέρμα. 

⏩Ενυδάτωση: Εάν υπάρχει μια συμβουλή που πρέπει να ακολουθούμε απαράβατα για την περιποίηση του δέρματος, αυτή είναι να μην αμελούμε ποτέ την ενυδατική κρέμα. Όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο, γίνεται το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για ακμή. Επίσης, μιας και μιλούμε για αφυδάτωση δεν αμελούμε ποτέ, το νερό! Το 8 είναι ο μαγικός αριθμός, για το πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε μέσα στην ημέρα. 

⏩Καθαρισμός: Φροντίζουμε να πλένουμε ανελλιπώς το δέρμα για να το καθαρίζουμε από την υπερβολική λιπαρότητα, τους ρύπους και τον ιδρώτα.Σημαντικό είναι επίσης να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με την ακνεϊκή επιδερμίδα, αφού μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσουμε μόλυνση. 

⏩Φυσικά, μια ακνεική επιδερμίδα εφόσον διαγνωστεί, χρειάζεται στοχευμένη φροντίδα τόσο με ειδικά καθαριστικά όσο και με τοπικά σκευάσματα ενώ σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να είμαστε σε επαφή πάντα με το δερματολόγο μας. 

⏩Διατροφή: Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατανάλωση τροφών.Ιδανικά αποφεύγουμε:

–        Επεξεργασμένα τρόφιμα

–        Ζάχαρη

–        Τηγανητές τροφές

Είναι τροφές που κλείνουν τους πόρους του δέρματος, επιτείνοντας το πρόβλημα.  Ενώ καλό είναι να καταναλώνουμε:

–        Τροφές με προβιοτικά

–        Τροφές ολικής άλεσης

–        Λαχανικά

–        Ψάρι

Τροφές που όχι μόνο δεν προκαλούν ακμή αλλά συμβάλλουν στην εικόνα της υγιούς, λείας και καθαρής επιδερμίδας.  Τέλος… Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ακμή αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά όταν ενεργούμε έγκαιρα και όταν επιλέγουμε τα σωστά προϊόντα φροντίδας του δέρματος μας. Έτσι μπορούμε να αντικρίσουμε τη φθινοπωρινή εποχή με υγιή επιδερμίδα και μεγάλη αυτοπεποίθηση.