Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και παρενέργειες

Πολύς ο λόγος τον τελευταίο καιρό για τα εμβόλια και εξίσου πολλά τα ερωτηματικά για τις πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Επικρατεί φόβος και διστακτικότητα για την νέα ασπίδα προστασίας που ολόκληρη η ανθρωπότητα αναμένει με αγωνία. 

Τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που ανεπιθύμητα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους μετά τον εμβολιασμό μας κατά του κορωνοϊού; Ας δούμε ορισμένα συμπτώματα και τρόπους αντιμετώπισής τους, ώστε να διαφυλάξετε πρωτίστως την υγεία σας.

➡️Σιγουρευτείτε κατ’αρχήν ότι σας εμβολιάζουν σωστά. Κανένας από τον ιατροφαρμακευτικό κόσμο δεν θέλει να του υποδεικνύουν πώς να κάνει σωστά μια ένεση, παρόλα αυτά φροντίστε να τονίσετε ότι δεν είναι απαραίτητο να κρατούν το δέρμα σε πίεση στο σημείο που θα κάνουν το εμβόλιο, γιατί αυτό ενδέχεται να προκαλέσει λανθασμένη εισχώρηση της βελόνας στον λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα και όχι στον μυ για τον οποίο προορίζεται.

➡️Σε περίπτωση εμφάνισης ερυθρότητας και πόνου στο σημείο της ένεσης μετά το εμβόλιο. Αν και είναι ένα αρκετά κοινότυπο σύμπτωμα, σε περίπτωση που διαπιστώσετε στην περιοχή ερυθρότητα κάνετε επάλειψη με αντισταμινική κρέμα για να υποχωρήσει το σύμπτωμα. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν αντιισταμινικά χάπια ή παυσίπονα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποφύγετε να πάρετε αντισταμινικά και παυσίπονα πριν τον εμβολιασμό σας γιατί ενδέχεται να επηρεάσουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στο εμβόλιο. Όσον αφορά πιο φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης των συγκεκριμένων συμπτωμάτων, η χρήση συμπληρωμάτων boswellia ή κουρκουμά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση εξαιτίας της ιδιότητάς τους να λειτουργούν όπως και τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

➡️Αν διαπιστώσετε πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.Ο πιο γρήγορος τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτό το σύμπτωμα είναι η εναπόθεση μιας παγοκύστης στο μπράτσο σας για 5-10’ και η επανάληψη της κάθε λίγες ώρες. Μια άλλη μέθοδος είναι η εναλλαγή εναπόθεσης ζεστής- κρύας κομπρέσας στο σημείο εκείνο που έχει πρηστεί. Μια επάλειψη με καστορέλαιο θα βοηθήσει και θα σας ανακουφίσει ακόμη πιο γρήγορα. 

➡️Αν διαπιστώσετε πόνους στο σώμα ή πυρετό. Σε πολλές περιπτώσεις μια μικρή αδιαθεσία είναι ενδεχόμενο να εμφανιστεί ή ακόμη και πυρετός που μπορεί να διαρκέσουν λίγες μέρες. Η λήψη αναλγητικών μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα, αλλά σε περίπτωση που αυτά επιμείνουν, καλό είναι να απευθυνθείτε στον ιατρό σας. Αν έχετε ήπια συμπτώματα, ένα χλιαρό μπάνιο με άλατα, μπόλικο νερό για ενυδάτωση και ξεκούραση στο κρεβάτι με ελαφρά ρούχα, είναι εξίσου αποτελεσματικά.

➡️Σε περίπτωση ευαισθησίας μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.Εάν διαπιστώσετε σοβαρή αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να αποτανθείτε στον θεράποντα ιατρό σας και να σκεφτείτε αν και πως θα πραγματοποιήσετε τη δεύτερη δόση σας. Σε περίπτωση που χρειασθείτε αντισταμινικά, μη διστάσετε να τα πάρετε. Μια εναλλακτική, φυσική, αντισταμινική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει τσουκνίδα, βιταμίνη C και κουερσετίνη.

➡️Παρατηρείστε το σώμα σας για την εμφάνιση μωλώπων και επιφανειακών αιμορραγιών στο δέρμα. Ορισμένα υποκείμενα αυτοάνοσα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε συμπτώματα θρομβοκυτταροπενίας, όπου ο αριθμός των αιμοπεταλίων μειώνεται δραματικά. Είναι μία σπάνια αιματολογική αντίδραση σε εμβολιασμούς αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε τα σοβαρά συμπτώματα της για να ενεργήσετε άμεσα προς ιατρική βοήθεια. 

Πολλοί διάσπαρτοι μώλωπες. 

Επιφανειακό αιμορραγικό εξάνθημα στα κάτω άκρα 

Αιμορραγία των ούλων

Αιμορραγία της μύτης

Αίμα στις κενώσεις 

Αιματουρία

Αιμορραγία από ανοικτές πληγές

Αν λαμβάνεται αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν πρέπει να διακόψετε την αγωγή για μερικές ημέρες πριν τον εμβολιασμό σας. 

➡️Λεμφαδενοπάθεια. Μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο στους λεμφαδένες της μασχάλης ή στους λεμφαδένες στην περιοχή της κλείδας και του λαιμού. Το φαινόμενο είναι παροδικό και συνήθως υποχωρεί μόνο του μετά από μερικές ημέρες. Σε περίπτωση έντονου επώδυνου οιδήματος που δεν υποχωρεί συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σημαντική βοήθεια από το οπλοστάσιο της φύσης για το φαινόμενο της φλεγμονής των λεμφαδένων προσφέρει το βάμμα καλέντουλας. 

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να προστατεύουμε την υγεία μας αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μην αφήνουμε το φόβο, την ανασφάλεια και την άγνοια να εμποδίζει την αχτίδα ελπίδας και φωτός που υπόσχεται ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού. 


Credit to: www.suzycohen.com