Είναι το ουράνιο τόξο κυκλικό;

Ήξερες πως το ουράνιο τόξο είναι κυκλικό;

Οι περισσότεροι χαμογελούμε στη σκέψη ενός πολύχρωμου τόξου που εμφανίζεται μετά τη βροχή και που ο μύθος λέει πως φέρνει τύχη και κάνει την ευχή μας πραγματικότητα. Το ζωγραφίσαμε με όλα μας τα ξυλομόλυβα όταν είμασταν παιδιά, το θαυμάσαμε κάθε φορά που οι στάλες της βροχής διαθλούσαν το φως του ήλιου πάνω τους, το μυθοποιήσαμε σαν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα της φύσης. Πόσοι όμως γνωρίζουμε πως είναι στρογγυλό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κυκλικό ουράνιο τόξο είναι εξαιρετικά σπάνιο και σίγουρα όχι εύκολα αντιληπτό από το επίπεδο του εδάφους γιατί κοντά στο έδαφος η διάθλαση στις σταγόνες της βροχής είναι ορατή σαν ημικύκλιο με το άλλο της μισό να χάνεται από τον ορίζοντα. Η NASA όμως κατάφερε να φωτογραφίσει κυκλικό ουράνιο τόξο που είναι ορατό από ψηλά. Και η εξήγηση είναι πως επειδή το φως ταξιδεύει με διαφορετική ταχύτητα στον αέρα και το νερό, καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν μια σταγόνα βροχής, μειώνεται η ταχύτητά τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια τοξωτή αντανάκλαση. Η πραγματικότητα όμως είναι πως όλα τα ουράνια τόξα είναι κυκλικά, κάτι που μπορεί να αποθανατιστεί εύκολα και με την σύγχρονη τεχνολογία των φωτογραφικών φακών. 

Μπορεί αυτή η αποκάλυψη να χαλάει την παιδική ανάμνηση και δεκάδες έργα τέχνης φιλοτεχνημένα από τον νεαρό εαυτό σας, όμως η μαγεία ενός τοξωτού ή κυκλικού ουράνιου τόξο δύσκολα θα εγκαταλείψει τη σκέψη μας. Γι’αυτό κυκλικό ή τοξωτό, το ουράνιο τόξο πάντα θα εξακολουθεί να παραμένει η απόλυτη ζωγραφιά της πλάσης που μας περιβάλλει.

Inspiration credits to: www.planetphysics.gr

Photographer: Alberto Ghizzi Panizza