Άλλαξε το βρεγμένο σου μαγιό

«Άλλαξε το βρεγμένο μαγιό σου» η μόνιμη επωδός της μάνας που ακόμη αντηχεί στ’αυτιά μου. Μια φράση που τότε προκαλούσε ενόχληση, ντροπή μπροστά στους φίλους, γκρίνια και απροθυμία γιατί χαλούσε για πολλοστή φορά το παιχνίδι και με ανάγκαζε να τρέχω στις ταβέρνες και τα δένδρα για να βάλω το άλλο μαγιό, εκείνο που με πείσμα έβρεχα για να της σπάσω τα νεύρα. Μια συμβουλή όμως, που τελικά έχει πολύ σημαντική σημασία για την υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος κάθε νέου κοριτσιού, κάθε γυναίκας και όχι μόνο όπως δείχνουν οι έρευνες.

Το βρεγμένο μαγιό είναι η ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη κολπίτιδων και μυκητιάσεων προειδοποιούν οι επιστήμονες και δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Ειδικά το καλοκαίρι με τη ζέστη, η τοπική υγρασία που αυξάνεται ακόμη περισσότερο με την εφίδρωση είναι παράγοντες που ευνοούν τους μύκητες που παραμονεύουν στην ζεστή άμμο. Γυναικολογικά ή ουρολογικά προβλήματα που οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν έστω και μια φορά στη ζωή τους είναι συχνότερα στην περίοδο του καλοκαιριού και πυροδοτούνται από τις αντιβιώσεις και τα αντισυλληπτικά. Οι μυκητιασικές κολπίτιδες οφείλονται κυρίως στον μύκητα Candida albicans και όχι, όπως λανθασμένα πολλοί νομίζουν, από μια μολυσμένη θάλασσα που ευθύνεται σπάνια και μόνο όταν τα επίπεδα μόλυνσης έχουν φτάσει σε απαγορευτικό βαθμό. Η μη αλλαγή του βρεγμένου μαγιό, ευνοεί τα κάθε λογής βακτηρίδια και χημικά που βρίσκονται σε αφθονία στα νερά των θαλασσών και στις πισίνες, και παραμένουν σε στενή επαφή με το σώμα στο εσωτερικό του μαγιό με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να ανατραπεί η καλή ισορροπία των φιλικών κολπικών βακτηριδίων και να προκληθούν δυσάρεστα προβλήματα. Οι γυναίκες που έχουν προδιάθεση για μυκητιάσεις είναι εκείνες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή ακολουθούν μακροχρόνιες αγωγές με ανοσοκατασταλτικά, αντιβιώσεις ή κορτιζόνη.

Το σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με την ευαίσθητη περιοχή στη διάρκεια των διακοπών είναι τα αυξημένα κολπικά υγρά, η κακή οσμή ή η αλλαγή στο χρώμα τους, η φαγούρα και το #τσούξιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητάμε άμεσα την συμβουλή ενός γιατρού. Επιπλέον, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να εμφανιστεί κάποιο έκζεμα από έναν μήκυτα που κάνει την εμφάνισή του στα γεννητικά όργανα και στο εσωτερικό των ποδιών και των γλουτών, εξαιτίας του βρεγμένου μαγιό. Για τους άνδρες, τα συμπτώματα εμφανίζονται με τσούξιμο ή φαγούρα και πιθανά εξανθήματα ή ερυθρότητα στη γεννητική περιοχή.  Γι’αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:

-Συχνή αλλαγή του μαγιό και για τα δύο φύλα, ώστε να μη στεγνώνει επάνω στο σώμα.

-Χρήση πετσέτας για να καθίσουμε στην παραλία ή την ξαπλώστρα, 

-Τα συχνά ντους με γλυκό νερό μετά το μπάνιο στη θάλασσα 

-Αποφυγή κολύμβησης σε μολυσμένες θάλασσες και πισίνες. 

Δείτε το σαν μια ευκαιρία για μια γρήγορη «επίδειξη» της ποικιλίας των μαγιό που όλοι έχουμε κατά καιρούς συλλέξει στην ντουλάπα μας.Η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό να γίνει μια συνήθεια για την οποία το σώμα μας θα μας ευγνωμονεί κάθε καλοκαίρι.